Linkovi

Crna Gora i Srbija počeli konsultacije o podeli posla na putu ka EU


Predstavnici vlada Crne Gore i Srbije počeli su konsultacije o podjeli posla na putu ka Evropskoj uniji, koji bi mogao uključiti i ostale zemlje regiona - Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Albaniju. Inicijativa prihvatljiva i za opozicioni Pokret za promjene i Socijalističku narodnu partiju.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević ocijenio je da je inicijativa o povezivanju zemalja Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija pozitivna i da bi ubrzala evropske procese u regionu. On je rekao da je činjenica da Crna Gora, u odnosu na sve zemlje regiona, kasni sa usvajanjem evropskih demokratskih standarda, naročito u pravosuđu, policiji, tužilaštvu, carini i borbi protiv organizovanog kriminala.

Medojević smatra da je osnivanjem Pakta stabilnosti 1990. godine, bilo jasno da EU na ovaj dio Evrope gleda kao na regionalni problem, i da se naziv zapadni Balkan od početka odnosio na bivšu Jugoslaviju, bez Slovenije, sa Albanijom i Rumunijom.

Medojević je ocijenio da činjenica da postoji jedinstveno tržište, nameće obavezu sinhronizovane i koordininirane politike. On je ukazao na veliku odgovornost regionalnih vlada da mnogo više sarađuju i pokušaju da ubrzaju proces integracija u čitavom regionu.

I donedavni lider Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović smatra da crnogorska Vlada treba ozbiljno da razmotri inicijativu da se za proces integracije u Evropsku uniju poveže sa svim zemljama zapadnog Balkana sa ciljem bržeg ulaska u Uniju.

“Nije dobro što je potpredsjednica crnogorske Vlade Gordana Đurović već nagovijestila da će Crna Gora odbiti ovu inicijativu za regionalno povezivanje zemalja zapadnog Balkana”, rekao je on.

Bulatović smatra da su Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Albanija i Makedonija jedna cjelina za EU I naglasio da tu ideju treba dobro proučiti.

XS
SM
MD
LG