Linkovi

Botanička bašta Sjedinjenih Država otvorena za javnost u Vašingtonu


Botanička bašta Sjedinjenih Država, preko puta kongresnog zdanja, jedna je od brojnih turističkih atrakcija u Vašingtonu. Posetioci mogu da vide hiljade divnih i fascinantnih biljaka, a ovog leta mogu da posmatraju rastinje iz raznih delova Amerike. Za tu specijalnu izložbu, na kojoj je prikazan i uticaj koji nacionalne botaničke bašte imaju na javnost, udružilo se dvadesetak institucija.

”U slavu američkih javnih vrtova” je naslov specijalne izložbe u nacionalnoj Botaničkoj bašti. Posetioci ne samo da cele godine mogu da vide divne egzotične biljke u nacionalnom vrtu, nego takođe mogu, da kažemo, da “obiđu” i bašte koje možda nikada ne bi imali priliku da vide.

”Ovo je delić priobalne flore Severne Karoline, veoma jedinstven eko sistem na jugoistoku. Želimo da ovde donesemo deo toga”, kaže Endru Bel, zamenik direktora Botaničke bašte Severne Karoline.

Na izložbi koja će tokom celog leta biti usredsređena na rad, raznolikost i značaj nacionalnih vrtova, dvadeset institucija iz cele Amerike je pripremilo odeljke koji predstavljaju njihovu delatnost.

”Trenutno smo na Havajima. Ovo je pripremila Nacionalna tropska botanička bašta sa Havaja. To je priča o tamošnjim biljkama povezanim sa bogatom lokalnom kulturom”, kaže Holi Šimizu, izvršna direktorka Nacionalne botaničke bašte, ističući da javni vrtovi imaju sve veću ulogu u životu ljudi.

”Pošto se prirodni habitat smanjuje, sve više se oslanjamo na javne vrtove i to ne samo radi zaštite biljaka, nego i radi kontakta sa biljkama i prirodom. Bez obzira da li smo u Africi, Aziji ili Sjedinjenim Državama, javni vrtovi su potrebni”, kaže ona.

Na izložbi je i eksponat koji sugeriše da biljke mogu da igraju i diplomatsku ulogu. Izvršni direktor Stiven Blum kaže da je njegov Japanski vrt iz Portlenda u Oregonu otvoren posle Drugog svetskog rata kao motiv za zbližavanje dve nacije.

”Projekat je bio uspešan. Sad ima više od stotinu japanskih kompanija koje imaju kancelarije ili sedišta u Oregonu. Nastavljamo taj sjajan odnos sa Japanom preko vrtova“, kaže Blum.

Nadležni u Nacionalnoj botaničkoj bašti kažu da brojne žive izložbe privlače milion posetilaca godišnje. Karli Ripel, koja je sa porodicom već drugi put došla iz Njujorka, kaže da svi oni žele da dođu jer ih - kako objašnjava - “bašta doziva“.

Džared Berd, iz Zapadne Virdžinije, kaže da je to obrazovno iskustvo za sve koji dolaze prvi put.

”Razumeo sam koji se napor i trud ulažu u ovakve stvari za javnost, način na koji se brinu o ovoj bašti i njenu lepotu i izbor biljaka“, kaže Berd.

Beng Julep, turistkinja sa Filipina, objašnjava da je videla veliki broj biljnih vrsta kojih u njenoj zemlji nema.

“Veoma sam uživala. Srce mi je zaigralo od ove lepote“, kaže Beng Julep, čija osećanja još više ističu cilj radnika Botaničke bašte - negu ljudske duše. Svi oni kažu da je vreme da se prizna važnost ovakvih prostora i kritična uloga koju biljke igraju u našem životu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG