Linkovi

Boris Tadić: Odluku o statusu može doneti samo Savet bezbednosti


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Kontakt grupa ne može donositi konačnu odluku o statusu Kosova, već da to može uraditi samo Savet bezbednosti UN.

"Odluku o budućem statusu Kosova može doneti isključivo institucija kao što je Savet bezbednosti, jer samo takva odluka može imati potvrdu međunarodnog prava", rekao je Tadić povodom povlačenja nacrta rezolucije o Kosovu iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog protivljenja Rusije.

Tadić je ocenio da je pozicija Srbije, imajući u vidu trenutak kada su pregovori o Kosovu započeti, sada "kudikamo bolja", ali da to "ne znači da smo u sjajnoj situaciji i da je sve rešeno".

"Nas čekaju vrlo teški dani i pregovori kojima se još ne zna ni forma ni ko će ih voditi i to tek treba da bude definisano, pretpostavljam od strane Kontakt grupe. U svakom slučaju, stiču se nove šanse za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i da proces pregovora na kraju ima za rezultat kompromisno rešenje za status Kosova i Metohije, prihvatljivo za obe strane", dodao je Tadić.

Slobodan Samardžić: Velika pobeda

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić ocenio je danas da je prenošenje procesa utvrđivanja statusa Kosova sa Saveta bezbedosti UN na Kontakt grupu velika pobeda srpske diplomatije, jer se tako odustalo od usvajanja rezolucije koja podrazumeva nezavisnost Kosova.

Samarddzić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije negirao da su Kontakt grupi prenete nadležnosti da odlučuje o budućem statusu Kosova. Dodao je da će Kontkt grupa imati nadležnost da dogovori propozicije i okvir za nove pregovore i da privoli sve strane da u pregovorima direktno učestvuju.

Čeku: Žao mi je što nije bilo dogovora u Savetu bezbednosti

Premijer Kosova Agim Čeku izrazio je žaljenje zbog toga što Savet bezbednosti UN nije uspeo da postigne dogovor o rešavanju statusa Kosova, prenose danas elektronski mediji u pokrajini.

"Bilo je pet pokušaja, ili bolje rečeno pet kompromisa, koji su stalno imali podršku ili bar nisu naišli na suprotstavljanje 14 zemalja članica Saveta bezbednosti UN. Međutim, Rusija nije dala podršku procesu u UN", kazo je Čeku.

On je ocenio da je odluka da se proces odlučivanja o statusu prenese iz Saveta bezbednosti u Kontakt grupu pokušaj da se deblokira utvrđivanje statusa Kosova.

"Treba ići brzo napred u pravcu utvrđivanja statusa Kosova i raditi na novom pristupu. Podržavamo fudbamentalne principe Kontakt grupe i rešenja u skladu sa predlogom Martija Ahtisarija", rekao je Čeku.

On je ocenio da je Kosovu potrebno partnerstvo sa međunarodnom zajednicom i dodao da će usko sarađivati sa saveznicima na stvaranju demokratske i suverene države Kosovo.

Amado i Kušner: Evropska unija jedinstveno o Kosovu

Ministri spoljnih poslova Portugala i Francuske, Luiš Amado i Bernar Kušner, zatražili su od država članica Evropske unije da zauzmu jedinstven stav o Kosovu i pokažu čvrstu solidarnost o tom pitanju.

"Mi smo već u teškoj situaciji i naše nevolje će postati još veće ako Evropska unija ne uspe da pronađe jednu, jedinstvenu i doslednu poziciju", rekao je Amado, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom.

"Biće izuzetno teško za nas da rešimo ovaj problem ukolik postoje razlike", dodao je šef portugalske diplomatije.

Kušner je, takođe, istakao važnost jedinstvenog stava Unije oko određivanja statusa Kosova, Francuski ministar spoljnih poslova je naglasio važnost rešavanja pitanja Kosova za Evropsku uniju.

"To je evropski problem. Iz tog razloga, Evropa mora da se angažuje", ocenio je Kušner.

XS
SM
MD
LG