Linkovi

Britanski vozač Luis Hamilton ima sve veću podršku ljubitelja Formule 1


Luis Hamilton ima svega 22 godine i već je ušao u istoriju kao prvi tamnoputi vozač u istoriji Formule 1, a u svojoj debitantskoj sezoni mladi Britanac postavlja rekorde koji će teško biti oboreni.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 je tek na polovini, a 22-godišnji Hamilton je prvi vozač koji je završio na podijumu u svih devet trka koje je vozio, najmlađi vozač koji je ikada vodio u ukupnom poretku Svetskog šampionata i prvi voač koji je u dve uzastopne trke u debitanstkoj sezoni uspeo da trijumfuje kada je krenuo sa pol pozicije. On je takođe prvi tamnoputi vozač u istoriji Formule 1.

Hamilton je kao osmogodišnjak počeo da vozi karting, a njegov otac Entoni morao je da radi tri posla da bi ga izdržavao. Priča se da je Hamilton, kao devetogodišnjak prišao izvršnom direktoru Meklarena Ronu Denisu i rekao mu da će jednog dana voziti za njegov tim.

U Formuli 1, Hamilton je vrlo brzo postao velika nada britanske javnosti, koja je po pravilu luda za sportom, ali nije baš imala prilike da se raduje u skorijoj prošlosti. Mediji su potpuno opsednuti njime, a neki idu tako daleko da ga nazivaju novim Tajgerom Vudsom.

Britanija je bila u jeku Hamilton manije kada je ranije ovog meseca vozio na trci za Veliku nagradu svoje domovine. Počeo je na pol poziciji, a završio treći, što je za navijače bilo razočarenje, ali je mladi vozač bio optimista.

"Mislim da je ovo bila najbolja trka do sada. Atmosfera je bila pet puta intenzivnija nego na ostalim trkama, a podrška koju sam dobio verovatno i stotinu pouta veća. To je bilo sjajno videti. Kada sam provezao počasni krug i video koliko ljudi i zastava je bilo tamo, bilo je zasuta čudesno. Nažalost, nisam uspeo da pobedim za njih ovog puta, ali se nadam da ću voziti sledeće godine i da ću i to ostvariti".

Pohvale za Hamiltona ne stižu samo od publike. Divljenje izražavaju i neki bivši šampioni trkačkih pista. Evo šta je za maldog takmičara rekao legendarni vozač Strling Mos:

"On je verovatno nešto najuzbudljivije što mi se dogodilo za ovih 60 godina koliko imama veze sa trkama. On je pravi takmičar i veoma fina osoba, nema sumnje da je budući šampion sveta. Pre svega, on ne pravi puno grešaka. Bolid vozi sa puno veštine i nema sumnje da je izuzetno dobar u tome. Teško je porediti vozače iz različitih epoha, posebno porediti ga sa Nuvolarijem i Fanđom je r kada su oni vozili to je bio vrlo opasan sport. Sada naravno, sve je mnogo bezbednije".

Do kraja sezone ima još dosta trka i Luis hamilton možda neće biti šampion sveta, ali je svakako jedan od onih na koje treba obratiti pažnju u budućnosti.

XS
SM
MD
LG