Linkovi

Neupotrebljive gramofonske ploče ponovo sviraju


Ako ste nekada naišli na neku polomljenu gramofonsku ploču verovatno ste pomislili da je taj tonski zapis zauvek otišao u nepovrat.

Otkada je Tomas Edison 1877. godine konstruisao prvi fonograf sa cilindrima, a Emil Berliner deset godina kasnije izmislio gramofon sa diskom, pa sve do pojave magnetofona, tridesetih godina dvadesetog veka, u svetu je izmišljeno, patentirano i korišćeno mnogo raznih varijanti nosilaca zvuka koji su se zasnivali na klizanju šiljka po brazdi urezanoj u neki supstrat. Mnogi od aparata za snimanje i reprodukciju više ne postoje, a zapisi su od starosti postali tako osetljivi ili pak toliko oštećeni, da praktično ne mogu da se sviraju.

Slušajući pre nekoliko godina jedan radio program o tim starim pločama, američki fizičar Karl Hejber setio se da pokuša da umesto čelične ili dijamantske igle za čitanje brazde na starim gramofonskim pločama iskoristi video kameru, spojenu sa nekom vrstom mikroskopa. Trebalo je samo još napisati kompjuterski program koji taj video zapis pretvara u ton. Njegov uređaj, nazvan Ajrin, danas se uspešno koristi u američkoj Kongresnoj biblioteci, u kojoj se čuva na milione ploča i cilindara, među kojima ima toliko starih i oštećenih da samo što se nisu raspali. Kompjuter jednostavno zanemaruje ogrebotine, pukotine i druga oštećenja i reprodukuje sasvim pristojan zvuk. U sadašnjoj verziji mašina dodaje zvuku izvesno šuštanje, ali njen pronalazač Karl Hejber kaže da već radi na poboljšanoj verziji, koja će izostaviti taj šum.

XS
SM
MD
LG