Linkovi

Potpisan protokol Crne Gore i Nemačke od 29,2 miliona evra


Predstavnici vlada Nemačke i Crne Gore potpisali su danas u Podgorici protokol o saradnji, kojim je predviđena 29,2 miliona evra vredna finansijska i stručna podrška crnogorskoj ekonomiji.

Potpredsjednik crnogorske Vlade Vujica Lazović saopštio je nakon potpisivanja protokola da se on odnosi na oblasti koje su i dosad bile osnov za biletaralnu saradnju – podršku strukturnim reformama, razvoj finansijskog i privatnog sektora, kao i obnovu infratrukture.

Buduća saradnja, pored energetike, razvoja malog i srednjeg biznisa, snabdijevanja vodom i odvođenja otpadnih voda i stručnog osposobljavanja i usavršavanja, obuhvataće još nekoliko oblasti.

“Prije svega, riječ je o prostornom i urbanističkom planiranju, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou, očuvanju nacionalnih parkova i zaštiti životne sredine, razvoju ljudskih resursa u turizmu i, neizostavno, podsticanju preduzetništva i malog i srednjeg biznisa”, rekao je Lazović.

On je objasnio da 9,2 miliona evra vrijednosti protokola predstavlja donacija Vlade Njemačke Crnoj Gori, dok je ostatak zajam pod izuzetno povoljnim uslovima.

Uz protokol, potpisani su i ugovori o kreditima kojima će Njemačka razvojna banka finansirati projekte dvije trafostanice i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Predstavnik njemačkog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Kristina de Baros Zaid smatra da će ugovori, o kojima je pregovarano od marta, biti od velikog značaja za dalji razvoj Crne Gore.

XS
SM
MD
LG