Linkovi

Brisel iščekuje rezultat rasprave o Kosovu na Savetu bezbednosti


U ponedeljak, tokom poslednjeg okupljanja evropskih ministara spoljnih poslova pred letnju pauzu, nije realno očekivati konkretnije stavove Unije o kosovskoj završnici, saopšteno je danas u Briselu - iščekuje se rezultat rasprave o Kosovu na Savetu bezbednosti, što bi, naglašavaju evropski izvori, odredilo i nastavak angažovanja Brisela u ovoj fazi kosovskog procesa.

U Briselu se osluškuje šta će se dogoditi u Njujorku - potvrdio je danas jedan od zvaničnika Evrpske unije koji redovno par dana pred ministarske skupove informiše novinare o mogucim temama i raspoloženju i ministara i evropskog predsedništva.

Ovaj put zvaničnici Unije nemaju previše elemenata na osnovu kojih bi mogli da donesu konkretne zaključke. Zato će ministri spoljnih poslova tokom radnog ručka u ponedeljak, dakle, neformalno, uz Iran, razgovarati i o Kosovu, a ni predstavnici portugalskog predsedništva Unije ne očekuju da će o stavovi o tome naći mesto u zvaničnim zaključcima skupa.

Ono što Evropljani mogu učiniti, to je da razgovaraju šta da čine ukoliko propadne i ovaj predlog rezolucije - tu se podseća na nedavnu najavu visokog predstavnika EU, Havijera Solane, da će, ukoliko se to desi, ključnu reč u narednoj fazi procesa imati Kontakt grupa sa podsticanjem novog kruga pregovora Beograda i Prištine. Ovih dana se iz Solaninog kabineta ukazuje i da je jedna od opcija, mogućih narednih faza, i medjunarodna konferencija o Kosovu, koja bi trebala da rezultira konačnim, održivim resenjem budućnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG