Linkovi

Beograd: Tadić i Koštunica razgovarali s američkim kongresmenima


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Beogradu u razgovoru s delegacijom Kongresa SAD, da bi "unilateralno priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije
destabilizovalo Balkan i mnoge druge regione”, saopštio je njegov kabinet.

"Na današnjem sastanku predsednik Tadić je oštro osudio najavu kosovskih lidera da će proglasiti nezavisnost Kosova 28. novembra, rekavši da je ona destabilizujuća, preteća i a predstavlja kršenje svih normi međunarodnog prava", piše u saopštenju.

Tadić je ponovio da je Srbija čvrsto opredeljena da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima.

"Predsednik Tadić je apelovao na članove Kongresa da utiču da se rešenje pitanja budućeg statusa Kosova i Metohije pronađe kompromisno, obostrano prihvatljivo rešenje koje neće destabilizovati region, kao i da se do rešenje dođe kroz pregovore Beograda i Prištine bez unapred određenog ishoda", piše u saopštenju.

Tadić je ponovio da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost pokrajine.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica primio je danas delegaciju Kongresa SAD koju je predvodila kongresmen Melisa Bin, saopštio je kabinet premijera Srbije. Koštunica je istakao da Srbija i sve njene institucije imaju jedinstveni stav u vezi s rešavanjem pitanja budućeg uređenja Kosova i Metohije, "a to je da se moraju poštovati međunarodno pravo, Povelja UN i Ustav Srbije i da je Pokrajina sastavni i neotuđivi deo teritorije Srbije", piše u saopštenju. Predsednik Vlade Srbije je rekao da nove, prave pregovore između Beograda i Prištine treba voditi na osnovu postojeće Rezolucije 1244 i pod mandatom UN, a da nova rezolucija treba da bude rezultat kompromisa koji će dve strane postići u novim pregovorima.

Koštunica je ukazao da je Srbija odlučno odbacila sve nacrte rezolucija jer one suštinski predstavljaju pripremu za nezavisnost Kosova koja bi, kako je upozorio, imala opasne posledice po Balkan i mnoge zemlje sveta koje imaju slične probleme.

Članovi delegacije Kongresa SAD interesovali su se na sastanku za rešenje koja predlaže Srbija za buduće uređenje Kosova.

XS
SM
MD
LG