Linkovi

Sergej Lavrov predviđa brzo okončanje diplomatske krize s Britanijom


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, na sastanku Bliskoistočnog kvarteta u Lisabonu, rekao je da najveći deo diplomatske zategnutosti izmedju Moskve i Londona može biti pripisan novoj britanskoj vladi premijera Gordona Brauna. Lavrov je rekao da će nova britanska vlada steći iskustvo, zauzeti stav i početi da dela za dobrobit britanskog naroda. Levo od Lavrova, sedeo je prethodnik Gordona Brauna, Toni Bler, sada specijalni izaslanik za Bliski istok. Blerova vlada je prvo podnela zahtev za izručenje bivšeg oficira KGB-a Aleksandra Lugovoja.

Britanske vlasti žele da sude Lugovoju za londonsko ubistvo Aleksandra Litvinjenka, otvorenog kritičara Kremlja i bivšeg agenta KGB-a koji je postao britanski državljanin. Moskva odbija da preda Lugovoja, s obrazloženjem da ruski ustav zabranjuje izručenje ruskih državljana. Ministar Lavrov je rekao da Britanija tek treba da pokaže dokaze koji bi opravdali zahtev za izručenje.

Lavrov kaže da Rusija nije dobila materijal o ovom slučaju i ne zna šta je tačno navelo britanske istražitelje da podignu optužnicu. Ruski predsednik Vladimir Putin je prošlog meseca na samitu G-8 u Nemačkoj rekao da su za izručenje potrebni validni razlozi čak i u slučaju izmene ruskog Ustava. Predsednik Putin je dodao da Britanija još nije dala takve razloge. Ruski lider je takodje ponudio da se Aleksandru Lugovoju sudi na ruskom sudu.

Zategnutost je eskalirala ove nedelje kad je Britanija proterala četvoricu ruskih diplomata i Moskva uzvratila proterivanjem četvorice britanskih diplomata. Juče je predsednik Putin nazvao diplomatski spor sa Britanijom mini-krizom koja bi uskoro trebalo da se okonča. Ruski lider je istakao da je njegova zemlja zainteresovana za razvoj odnosa sa Britanijom, ali je dodao da dve zemlje moraju da usaglase svoje akcije na osnovu zdravog razuma, poštovanju zakona i interesima partnera. On je rekao da će sve biti završeno na najbolji mogući način. Vodeći londonski dnevnik je danas sumirao raspoloženje britanske javnosti o tom pitanju, rekavši da prava svakog pojedinca moraju biti poštovana i da Rusija ne sme dopustiti da se ubistvo koristi za namirivanje političkih računa.

XS
SM
MD
LG