Linkovi

Savet bezbednosti bez dogovora o predlogu nove rezolucije o Kosovu


Evropske i američke diplomate u Ujedinjenim nacijama, odustale su od nacrta rezolucije o budućem statusu Kosova, odlučivši da ga ne iznose na glasanje zbog najave Rusije da će stativi veto. Američki i evropski zvaničnici izražavaju žaljenje što Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije mogao da se dogovori o budućem statusu Kosova. Na osnovu nacrta rezolucije, Prištini i Beogradu bi se ostavilo 120 dana da se dogovore o statusu pokrajine, a po isteku tog roka, administriranje Kosovom bi se prebacilo na Evropsku uniju. Rusija, saveznik Srba, više puta je obećavala da će staviti veto na takav nacrt, ističući da se njime na mala vrata Kosovu garantuje nezavisnost od Srbije. Srbija, kao što je poznato, ne prihvata nezavisnost Kosova, već nudi «specijalnu autonomiju». Zapadne diplomate su danas izjavile da im pat situacija nije ostavila drugu mogućnost sem da odustanu od rezolucije. Francuski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Žan-Mark de la Sablijer, kaže da će se problem sada prebaciti van Ujedinjenih nacija.

«Nije bilo moguće obezbediti usvajanje rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Našim najnovijim nacrtom se zahtevao period vremenski ograničenih razgovora. Odlučili smo da obnovimo razgovore u Kontakt grupi, sa stranama koje su saglasne sa ovakvim uslovima.»

U savetodavnoj Kontakt grupi za Balkan su predstavnici Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Italije, Nemačke i Rusije. To nezvanično telo raspravlja o problemima na prostoru bivše Jugoslavije i nijedna strana nema pravo veta. Međutim, i dalje je nejasno kako je moguće izdvojiti Kosovo iz administracije Ujedinjenih nacija bez rezolucije Svetske organizacije. Francuski ambasador La Sablijer je rekao da sva preostala pitanja moraju uskoro da se reše.

«Ako status Kosova ostane nedefinisan, postoji realna opasnost da napredak koji su ostvarili Ujedinjene nacije i kosovske institucije krene u obrnutom smeru.»

Rusija je večeras pozdravila odluku da Savet bezbednosti UN prebaci dosije o Kosovu Kontakt grupi, izražavajući spremnost da "radi na konstruktivan način" sa svojim
partnerima, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Smatramo da neodržavanje glasanje o rezoluciji predstavlja logičan rezultat našeg aktivnog stava da se stvore uslovi za nastavak pregovora kako bi se postigao dogovor Beograda i Prištine", izjavio je portparol Ministarstva Mihail Kaminjin.

Predsedavajući kineski ambasador u UN Vang Guangja je rekao da Kina nije spremna da nameće rešenje za status Kosova, ako se Beograd i Priština sami ne dogovore. Mi razumemo da je pitanje Kosova važno, složeno i osetljivo i zato smatramo da je potrebno dodatno vreme za rešenje kako za pregovore Beograda i Prištine, tako i u Savetu bezbednosti UN, rekao je Guangja. Rešenje statusa Kosova može imati znaccajne posledice ne samo za i region nego i za druge zemlje, ocenio je Guangja i dodao da su teritorijalni integritet i suverentitet osnovni pojmovi medjunarodnog prava i da se zato moraju poštovati.

"Ako zelimo da vidimo resenje, to mora biti rešenje dve strane. Ali ako nema dogovora, Kini je tesko da im nameće rešenje", kazao je kineski ambasador pri UN.

Čurkin: Rusija neće podržati novu rezoluciju o Kosovu

Rusija je stavila do znanja da nije spremna da podrzzi novu rezoluciju Saveta bezbednosti UN o statusu Kosova, kao ni da se uzdrži prilikom glasanja o njoj, izjavio je popodne njen ambasador u UN Vitalij Čurkin.

"Prvo da kažem da su mi tokom ove runde razgovora kolege tražile da objasnim stav Rusije povodom nove rezolucije o Kosovu", rekao je Čurkin posle konsultacija Saveta bezbednosti UN o rezoluciji o statusu Kosova.

On je kazao da je jasno ukazao da Rusija nije spremna da podrži rezlouciju, ali ni da se uzdrži tokom glasanja o njoj.

"Na osnovu saopštenja koje ste čuli - od ambasadora Francuske Žana Marka de la Sablijera - izgleda da su naši partneri u Savetu bezbednosti i kosponzori rezolucije pozitivno reagovali na taj stav, tako da izgleda da ćemo imati mogućnost da pokušamo da pokrenemo efikasne pregovore Beograda i Prištine", rekao je Čurkin.

Na pitanje novinara da li Rusija odlaže rešenje, Čurkin je rekao da Rusija sprečava rezoluciju koja je protivna medjunarodnom pravu. On je objasnio da je osnovno načelo kojeg se Rusija drzzi u nastojanju da se nadje rešenje za budući status Kosova, načelo teritorijalnog integriteta članica UN, kao i da ne treba nagradjivati snažne separatističke pokrete.

"To nije stav samo Rusije, nego i drugih članica Saveta bezbednosti UN", rekao je Čurkin, ali nije naveo koje su to zemlje.

Koštunica: Rusija i Srbije ostvarile pobedu u SB UN

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da je "zajednička principijelna politika Srbije i Rusije danas ostvarila značajnu pobedu" u Savetu bezbednosti UN u odbrani medjunarodnog prava i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

"Povlačenje nacrta nove rezolucije koja je trebalo da pripremi nezavisnost Kosova i Metohije, ima izuzetan značaj za Srbiju i predstavlja pobedu prava nad pokušajem da se Srbiji otme veliki deo teritorije", naveo je Koštunica u pisanoj izjavi povodom odluke da se odlučivanje o statusu Kosova prebaci iz Saveta bezbednosti u Kontakt-grupu.

Koštunica je Dodao je da je Srbija spremna za nove pregovore i da Vlada Srbije izričito insistira da se oni vode pod isključivim mandatom Saveta bezbednosti, jer samo to telo UN, saglasno Rezoluciji 1244, ima mandat da se bavi rešavanjem uredjenja Kosova.

Čeku: Proglasićemo nezavisnost 28. novembra

Kosovski premijer Agim Čeku izjavio je da će Kosovo jednostrano proglasiti nezavisnost 28. novembra, ocenjujući da je proces odlučivanja o statusu Kosova u Ujedinjenim nacijama doživeo neuspeh, javio je Rojters. Kako što je poznato, 28. novembar je dan nezavisnosti Republike Albanije, koji, takodje, proslavlja albanska većina na Kosovu.

Ivanko: Čekuova izjava deo javne debate

Šef službe UNMIK za informisanje Aleksander Ivanko ocenio je danas izjavu kosovskog premijera Agima Čekua da će Kosovo jednostrano proglasiti nezavisnost 28.novembra kao “deo javne debate”.

On je kazao da su ova, kao i druge izjave kosovskih zvaničnika, "deo javne debate koju je uvek zdravo voditi", ali nije želeo da komentariše navedeni datum kao ni u druge detalje tih izjava.

Govoreći o stavu UNMIK-a o jednostranom proglašenju nezavisnosti, Ivanko je rekao da treba sačekati i videti kako će se odvijati situacija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Svoboda upozorava kosovske Albance

Poslanik Socijaldemokratske partije Austrije i zamenik šefa evropskih socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Hanes Svoboda upozorio je kosovske Albance da se uzdrže od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

"Jedna zemlja koja traži pare od EU, koja dobija pomoć kroz misiju Unije i teži prijemu u EU, a bez dogovora sa Briselom proglasi nezavisnost, naljutilo bi evropske partnere", ukazao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

Istovremeno je Svoboda Albancima poručio da od njih očekuje veće poštovanje manjina. Kada je reč o stavu Rusije prema Kosovu on smatra da Moskva želi "neku nagradu" za izlaženje u susret o ovom pitanju.

"To bi moglo biti odustajanje NATO od daljeg širenja na granicama Rusije. Ukrajina i Gruzija su podnele zahtev za prijem u NATO.", rekao je Svoboda.

Rupel o "solidarnosti oko Kosova"

Dimitrij Rupel, ministar spoljnih poslova Slovenije, koja će predsedavati EU u prvoj polovini iduće godine rekao je u razgovoru sa državnim sekretarom francuskog ministarstva spoljnih poslova Žan Pjerom Žoeom da je pri rešavanju pitanja Kosova bitna i jedinstvenost EU.

"Važna je solidarnost i jedinstvenost međunarodne zajednice glede priznanja nezavisnosti Kosova", rekao je Rupel.

XS
SM
MD
LG