Linkovi

Rusija obustavlja anti-terorističku saradnju sa Britanijom


Kriza u diplomatskim odnosima Moskve i Londona nanovo je eskalirala, pošto je Rusija odlučila da protera četvoro britanskih diplomata i obustavi anti-terorističku saradnju sa Ujedinjenim kraljevstvom.

Rusija je odlučila da protera četvoro britanskih diplomata kao odgovor Londonu na proterivanje isto toliko ruskih predstavnika. Velika Britanija je u ponedeljak odlučila da protera četvoro ruskih diplomata jer Moskva odbija da izruči glavnog osumnjičenog za prošlogodišnje ubistvo bivšeg agenta KGB Aleksandra Litvinjenka. Litvinjenko je umro u Londonu od trovanja radioaktivnom supstancom.

Britaniji je optužila bivšeg ruskog agenta Andreja Lugovoja za ubistvo Litvinjenka i tražila njegovo izručenje, što je Moskva odbila, navodeći da njen ustav zabranjuje izručenje ruskih državljana. London je odabacio ponudu Moskve da se Lugovoju sudi u Rusiji.

Rusija je obećala da će odgovor na proterivanje ruskih diplomata biti "odgovarajući i ciljani" , uz napomenu da će se truditi da ne pogodi obične gradjane i poslovne ljude.

U prošlosti, proterivanje diplomata iz jedne ili druge zemlje obično je bilo praćeno istom merom. London i Moskva su poslednji put medjusobno proterali diplomate 1996. zbog skandala oko špijunaže.

London: Odluka Moskve sasvim neopravdana

Velika Britanija je saopštila da odluku Rusije da protera četvoro njenih diplomata smatra sasvim neopravdanom.

"Mi, naravno, smatramo da je odluka o proterivanju četvoro službenika ambasade sasvim neopravdana i mi ćemo sve učiniti da obezbedimo da oni i njihove porodice budu adekvatno zbrinuti", izjavio je šef britanske diplomatije Dejvid Miliband.

Velika Britanija je u ponedeljak odlučila da protera četvoro ruskih diplomata jer Moskva odbija da izruči glavnog osumnjičenog za prošlogodišnje ubistvo bivšeg agenta KGB Aleksandra Litvinjenka.

"Mi smo razočarani što Vlada Rusije nije najavila bilo kakvu novu saradnju u slučaju izručenja Andreja Lugovoja za navodno ubistvo Aleksandra Litvinjenka," rekao je Miliband.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs zatražila je od Moskve da ispuni zahtev Britanije i izruči Andreja Lugovoja, osumnjičenog da je otrovao bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka.

"Užasan zločin je počinjen na britanskoj teritoriji i Britanija želi da pronadje krivce i izvede ih pred lice pravde", rekla je Rajsova britanskoj TV stanici "Skaj Njuz" u Lisabonu, uoči sastanka bliskoistočne mirovne "četvorke".

Ona je dodala da Rusija treba da ispuni zahtev Londona i u potpunosti saradjuje, preneo je Rojters.

Rajsova je rekla da moderna Rusija "nije ni nalik" bivšem Sovjetskom Savezu,

XS
SM
MD
LG