Linkovi

Najveća sunitska stranka okončala bojkot iračkog parlamenta


Najveća sunitska stranka okončala je petonedeljni bojkot iračkog parlamenta jpošto je postignut sporazum o ponovnom postavljenju jednog od njihih članova za predsednika parlamenta.

Zakonodavci Fronta za saglasnost, napustili su skupštinu u junu pošto je Mahmud Al Mašadani smenjen sa položaja predsednika, zbog navodnog neprimerenog ponašanja. Sunitska grupa okončala je bojkot nekoliko dana pošto su se i šiitski zakonodavci, lojalni radikalnom svešteniku Moktadi al Sadru vratili u parlament. Oni su prethodno primili uveravanja da će muslimanska svetilišta biti bolje zaštićena.

Dva pomenuta bojkota i česta neslaganja su u velikoj meri paralizovali irački parlament.

Nasilja u Iraku bilo je i danas. Američka vojska je saopštila da je jedan njen pripadnik ubijen u blizni Rušdi Mulaha. Vojska je saopštila da su juče u istočnom delu Bagdada u eksplozji bombe postavljene pored puta poginula još četvorica američkih vojnika i njihov irački prevodilac.

Dvojica američkih vojnika optuženi za ubistvo Iračana

U medjuvremenu, američka vojska je objavila da su dva njena pripadnika optužena za ubistvo iračkih civila. Prema vojnim izvorima, podnete su optužnice za ubistvo u iračkom gradu Kirkuku, u krajem juna.

Komandnat jedinice u kojoj su bili optuženi vojnika smenjen je sa dužnosti, mada protiv njega nije podignuta optužnica u konkretnom slučaju.

Juče je američka vojna porota u Kemp Pendltonu u Kaliforniji proglasila krivim desetara marinski snaga, Trenta Tomasa, za otmicu i zaveru u vezi sa prošlogodišnjim ubistvom 52-godišnjeg Hašima Ibrahima Avada, u iračkom gradu Hamdaniji.

Porota je oslobodila Tomasa optužnice za ubistvo sa predumišljajem, lažne izjave i provalu u stan.

XS
SM
MD
LG