Linkovi

Približava se vreme kada će organske diode zameniti sijalice


Neprestano napredovanje istraživača u razvoju organskih svetlećih dioda, poznatih po skraćenici OLED, nagoveštava da nije daleko dan kada će one početi da zamenjuju sijalice i neonske cevi.

Za razliku od njih, OLED diode mogu da imaju bilo koji oblik, troše znatno manje struje, a stepen iskorišćenja im je gotovo sto odsto - što znači da se sva upotrebljena energija troši na odavanje svetla, odnosno da se OLED dioda ne zagreva. Tipična organska dioda sastoji se od nekoliko tankih slojeva organskog materijala u sendviču između dve elektrode, koji uticajem struje odaje blagu svetlost.

Pomenuti sendvič može da se zalepi na razne vrste podloge, uključujući elastičnu plastiku, i da se proizvodi u savitljivim listovima, poput linoleuma. Materijal ne sadrži nikakve sastojke škodljive po prirodu. Tehničke teškoće koje su se javile pri prvim eksperimentima odnosile su se na kratak životni vek ovih dioda, osetljivost na vlagu i svetlo koje nije bilo sasvim belo.

Kako izgleda, te teškoće su sada prevaziđene. Na primer, istraživači u Japanu kažu da su uspeli da proizvedu OLED sa plavim svetlom, koje kombinovane sa crvenim i zelenim diodama daju jasno belo svetlo.

Naučnici kažu da bi prva rasvetna tela na osnovu tog otkrića, kao što su svetleći plafoni, mogla da se očekuju već sledeće godine. Inače, OLED tehnologija je pogodna i za video ekrane i displeje. Korporacija Soni najavila je da će već ove godine pustiti u prodaju televizor sa OLED ekranom od 28 santimetara.

XS
SM
MD
LG