Linkovi

Američki ljubitelji fudbala pripremaju se za Bekamov debi u Los Anđelesu


Jedan od najpoznatijih fudbalera sveta, nekadašnji kapiten reprezentacije Engleske Dejvid Bekam trabalo bi u subotu da odigra prvu utakmicu u dresu svog novog kluba Los Anđeles, Galaksija. Primereno situaciji, protivnik Galaksija u tom meču biće engleski premijer ligaš Čelsi.

Očekuje se da će prelazak 32-godišnji superstara iz madridskog Reala usmeriti pažnju američke sportske javnosti na ne baš naročito popularnu fudbalsku ligu SAD, poznatiju pod naziivom MLS.

Dejvid Bekam je međunardono poznata ličnost, fudbalska zvezda i izvanredan fudbaler sredine terena. Tokom svoje dugogodišnje karijere, Bekam je sa Mančester junajtedom osvojio devet titula šampiona Engleske, a ove godine je svojim igrama doprineo tome da Real osvoji špansku Primeru.

Čak i pre Bekamovog dolaska, mladi fudbaleri u Americi, poput 12-godišnje Melise Paramo bili su uzbuđeni:

"Zato što je sladak i zato što će Galaksi sa njim biti broj jedan", kaže Melisa.

Fudbal u Americi zaostaje po popularnosti za sportovima poput bejzbola i košarke. Utakmica univerzitetskih timova u američkom fudbalu može da privuče više od 10 miliona TV gledalaca. Utakmica MLS lige možda nekoliko stotina hiljada. Jedino međunarodna takmičenja poput Svetskog prvenstva privkllače veću pažnju publike u SAD. Međutim, Los Anđeles Galakis ima armiju vernih navijača, uglavnom latino-američkog porekla. Aleksander Mira nikad ne propušta utakmicu svog tima.

"O - da, navijač sam Galaksija već 12 godina i pratiću ga do kraja života", kaže Mira.

Ostali su na stadion u predgrađu Los Anđelesa došli samo da bi videli novu zvezdu Galaksija.

Dolazak Bekama i njegove supruge Viktorije "Poš Spajs" bio je nalik nekoj holivudskoj premijeri. Ljubitelji fudbala Dajen Tipton i njen sin doputovali su čak iz Oregona.

"Bekam je velika stvar svuda u Americi u ovom trenutku", naglašava Dajen.

Bekam u novu sezonu uklazi sa povredom skočnog zgloba. No, bez obzira na to, duel Los Anđeles Galaksija i Čelsija trebalo bi da privuče gledaoce sa obe strane Atlantika. U Galaksiju se nadaju da će se entuzijazam preneti i na sve ljubitelje sporta u Americi.

XS
SM
MD
LG