Linkovi

Republikanci u Senatu blokirali predlog za povlačenje američkih trupa iz Iraka


Republikanski članovi američkog Senata su danas blokirali usvajanje predloga pod pokroviteljstvom demokrata - za povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Današnje glasanje je održano posle neuobičajene celonoćne rasprave tokom koje su demokrate pokušale da ubede republikance da glasaju za taj predlog. Za njegovo usvajanje je bilo potrebno 60 glasova, ali je odnos glasova bio 52 prema 47 protiv.

Lider senatske većine, Hari Rid, demokrata iz Nevade, optužio je republikance da podržavaju predsednika u – kako se izrazio – tragičnom neuspehu.

Lider republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel, ponovio je reči predsednika Buša, pozvavši zakonodavce da sačekaju do septembra, kada Sekretarijat za odbranu treba da saopšti ocenu rezultata povećanja američkih trupa u Iraku.

Na osnovu predloga koji nije dobio dovoljan broj glasova, traženo je da povlačenje američkih trupa iz Iraka počne 120 dana posle usvajanja i završi se do idućeg aprila. Predstavnički dom je prošle nedelje usvojio sličan zakonski predlog.

Uhvaćen lider Al Kaide u Iraku

Brigadni general Kevin Bergner je saopštio da su pripadnici američke vojske pre dve nedelje uhvatili Haleda al-Mašadanija, glavnog iračkog vođu Al kaide u Iraku. Veruje se da je Mašadani bliski saradnik Abua Ajuba al-Masrija, Egipćanina koji komanduje iračkom Al kaidom.

Bergner je takođe saopštio da je Mašadani bio veza između Masrija i Osame bin Ladena. Portparol američke vojske je rekao da je Mašadani priznao istražiteljima da Al kaidu u Iraku vodi grupa iz inostranstva pod Masrijevim vođstvom i da su – da bi sakrili uticaj stranaca – Mašadani i Masri uspostavili fiktivnu odrganizaciju poznatu pod nazivom Islamska država Irak.

Tobožnji vođa te pobunjeničke organizacije je bio glumac po imenu Omar al-Bagdadi, koji se pojavljivao na propagandnim snimcima. Dodajmo da su nadležni u Iraku saopštili da je u nekoliko eksplozija bombi na putu danas poginulo šest, a ranjeno sedam ljudi u istočnom delu Bagdada.

XS
SM
MD
LG