Linkovi

Pjongjang do kraja godine obustavlja sve nuklearne programe


Južnokorejski delegat na razgovorima o severnokorejskom nuklearnom programu kaže da je Pjongjang izrazio spremnost da do kraja godine prijavi i obustavi sve svoje nuklearne programe. Istovremeno, glavni američki pregovarač rekao je da se u Pekingu razgovaralo i o najosetljivijim pitanjima u vezi sa severnokorejskim programom obogaćivanja uranijuma. Iz Pekinga izveštava dopisnik Glasa Amerike, Danijel Šarf.

Južnokorejski delegat Čun Jong-vu izjavio je danas da je Severna Koreja spremna da pre kraja godine prijavi sav nuklearni materijal i obustavi rad u svim nuklearnim postrojenjima.

Niko od drugih delegata nije to potvrdio, ali su najavljeni ustupci u skladu sa redosledom poteza predloženim od strane Sjedinjenih Država. Glavi američki pregovarač, pomoćnik državnog sekretara Kristofer Hil, rekao je novinarima da će Kina sutra objaviti postizanje, kako je to nazvao, ”širokog redosleda“ za prijavljivanje materijala i obustavljanje aktivnosti.

”Imamo prilično dobar okvir i prilično dobar redosled. Verujem da postižemo napredak u tome. Ali istovremeno imam na umu to da smo kod svakog prelaza na sledeću fazu nailazili na nove teškoće, koje je ponekad veoma teško savladati.“

Jedna od potencijalnih prepreka je američka tvrdnja da Severna Koreja, pored deklarisanog programa za obogaćivanje plutonijuma, ima i tajni program obogaćivanja uranijuma. Oba ova elementa u obogaćenom stanju mogu da se koriste za nuklearno naoružanje. Severna Koreja demantuje da sprovodi obogaćivanja uranijuma.

Američki pregovarač Kristofer Hil kaže kako nije neophodno da Severna Koreja otkrije sve svoje nuklearne programe pre nego što se, kasnije ove godine, sastanu ministri inostranih poslova šest zemalja. On je dodao da će se o datumu održavanja tog sastanka razgovarati sutra.

Tekuća runda razgovora u Pekingu, prva od februara, počela je sa novim zamahom. Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju potvrdio je danas da je Pjongjang ugasio svoj glavni nuklearni reaktor i obustavio rad u četiri druga nuklearna postrojenja.

Na razgovorima u februaru Severna Koreja je u načelu pristala da obustavi sve svoje nuklearne programe u zamenu za pomoć u hrani i gorivu, bezbednosne garancije i obustavu diplomatske izolacije. Očekuje se da će Pjongjang ispostaviti još neke dodatne zahteve u zameni za totalno ukidanje svih svojih nuklearnih programa.

XS
SM
MD
LG