Linkovi

Prva eskadrila robotskih aviona ulazi u upotrebu


Istorija avijacije zabeležiće jučerašnji datim kao dan kada je prva eskadrila bespilotnih letelica stigla na jedno bojište. U bliskoj budućnosti avioni tipa Em-ku 9, zvani Riper - što na engleskom znači kosilica - biće uključeni u borbene operacije u Iraku.

Međutim, iako će letelice biti stacionirane u Iraku, njihovi operateri će sedeti hiljade milja daleko, u jednoj bazi američkih Vazduhoplovnih snaga, u Nevadi, odakle će upravlkati njima putem satelitskog linka. Em-ku 9 je pojačana i poboljšana verzija bespilotne letelice zvane Predator, koja se već odavno upotrebljava kao izvidjač, a u nekim slučajevima i kao lovac naoružan sa dve rakete.

Riper ima turboelisni pogon, sa motorom od 900 konjskih snaga u repnom delu i elisom okrenutom unazad, a naoružan je sa čak 14 raketa tipa helfajer. Trup mu je dugačak nešto preko 10 metara, a raspon krila je 20 metara, gotovo koliko i avion za blisku podršku i borbu protiv oklopnih vozila tipa A-10. Prema saopštenju američkih Vazduhoplovnih snaga, Riper je opremljen nizom senzora koji mu omogućavaju da otkrije, fiksira i prati ciljeve na zemlji, kao i radarom visoke rezolucije.

U vazduhu može da ostane 24 sata, i da leti po svakom vremenu dostižući visinu od preko 15 hiljada metara. Avioni će biti stacionirani u najvećoj američkoj vazduhoplovnoj bazi u Iraku, u Baladu, a kontrolu nad avionima imaće paralelno operatori u Iraki i u američkoj državi Nevadi.

XS
SM
MD
LG