Linkovi

Ekonomsiti predviđaju da će vrednost dolara nastaviti da pada


Odbor za bankarstvo Predstavničkog doma američkog Kongresa saslušao je juče izlaganje grupe ekonomista koji su se saglasili da će vrednost dolara u odnosu na druge valute nastaviti da pada.

Član pomenutog odbora, konzervativni republikanac Ron Pol, požalio se na nisku vrednost dolara. Američki dolar, rekao je on, izgubio je ove godine devet odsto vrednosti u odnosu na evro, a još više u poredjenju sa nekim drugim valutama.

“Izgubio je više od 10 odsto u odnosu na britansku funtu. Čak i prema indijskoj rupiji -- ako ste možda imali nešto u toj valuti zaradili ste 13 odsto. ”

Pol je zapitao trojicu ekonomista da li bi Amerikanci trebalo da se zabrinu zbog pada vrednosti dolara. Profesor na univerzitetu Karnegi Melon, u Pitsburgu, Alan Melcer, rekao je da je vrednost dolara slaba zbog zve većeg spoljnog deficita SAD.

“Taj dugoročni problem je ozbiljan. Dugoročno gledano vrednost dolara će nastaviti da pada. Razlog tome je što mi, kao zemlja, investiramo više nego što štedimo. Mi štedimo premalo.”

Bendžamin Fridmen sa Harvardskog univerziteta rekao je da ni jedna druga zemlja ne bi mogla da izdrži posledice tako visokog trgovinskog deficita. Neodgovorno je od SAD - rekao je on - da dozvole da spoljni deficit iznosi 6,5 odsto njihovog nacionalnog prihoda.

Medjutim, ni jedan od trojice ekonomista ne smatra da preti neka opasnost od velikih zaliha dolara u Kini i Japanu. Ni jedna od tih zemalja, kažu oni, ne bi profitirala prodajom tih dolara, što bi još više devalviralo vrednost američke valute. Sin čuvenog ekonomiste, nobelovca Džona Keneta Golbrajta, Džejmi Golbrajt, profesor je na Univerzitetu države Teksas.

“Problem je, kako ga ja vidim, u tome što je ovaj - kao svi drugi monetarni sistemi-- nepouzdan i da je podložan šoku, krizi, panici i konačno kolapsu.”

Ni jedan od ekonomista nije želeo da predvidi koliki će biti pad vrednosti dolara. Medjutim, oni kažu da bi se dalji pad mogao ublažiti smanjenjem cena američke izvozne robe, što bi povećalo uvoz i smanjilo veličinu spoljnog deficita.

XS
SM
MD
LG