Linkovi

Filip Vujanović: Ne postoji rizik od ozbiljnije eskalacije kosovskog problema


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je danas da ne postoji rizik od "ozbiljnije eskalacije kosovskog problema", jer che pitanje konaccnog statusa biti rjesseno "na politiccki odgovoran naccin" i "za dobro svih u regionu". Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović kazao je danas da nema pritisaka međunarodne zajednice, Beograda ili Prištine da Podgorica promijeni stav o rješavanju kosovskog problema. Vujanović je ponovio ranije izrečeni stav zvanične Podgorice da se Crna Gora zalaže da se, uz učešće međunarodne zajednice, postigne održivo rješenje za status Kosova.

“Nikakve pritiske Crna Gora nije imala iz međunarodne zajednice za izjašnjavanje u bilo kom pravcu. Uvijek je postojalo puno razumijevanje za ovakav stav Crne Gre”, kazao je Vujanović prilikom posjete sjeveru Crne Gore.

On je naveo da je stav Crne Gore o kosovskom problemu saopštio čelnicima Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Rusije i “svuda dobio puno razumijevanje”.

“Razumije se da Crna Gora zastupa odnos koji ima punu potporu u realnim odnosima unutar Crne Gore, kao i naša želja da se kosovsko pitanje riješi na kvalitetan način”, kazao je on.

Vujanović je naveo da Crna Gora može biti primjer dobrih međunacionalnih i međuetničkih odnosa, gdje je i odnos Srba i Albanaca skladan.

“Uvijek smo svojim dobrim multinacionalnim i multivjerskim odnosima pokazivali da na prostoru Balkana postoji stabilnost, da je ona trajan kapital Crne Gore i da Crna Gora po tom pitanju izvjesno može biti dobar primjer i za ostale države u regionu”, kazao je crnogorski predsjednik.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se nije izjašnjavala ni za ni protiv Ahtisarijevog plana, smatrajući da u okviru Savjeta bezbjednosti treba da se utvrdi model rješavanja kosovskog pitanja. Vujanović je podsjetio i da Crna Gora nije nikada predlagala rješenje za pitanje Kosova.

“Crna Gora je uvijek smatrala da treba da se pronađe model kojim će se obezbijediti održivo rješenje koje će garantovati dobre odnose Beograda i Prištine, i koje će biti prihvatljivo za čitav region”, kazao je on.

XS
SM
MD
LG