Linkovi

Kina pojačava kontrolu u prehrambenoj i farmaceuskoj industriji


Kina je objavila da pojačava kontrolu u prehrambenoj i farmaceuskoj industriji, nakon što je jedan broj kontaminiranih proizvoda, uvezen iz najmnogoljudnije zemlje, povučen iz prodaje na zapadnom tržištu.

Najava čvršće kontrole iz Pekinga, dolazi u vreme kad ankete u Americi sugerišu da su ovdašnji potrošači zabrinuti zbog kvaliteta proizvoda koji stižu iz Kine. Lista proizvoda koja je zbog lošeg kvaliteta stavljen pod upitnik nije mala. U aprilu, otrovna hrana za kućne ljubimce uzrokovala je smrt nekoliko životinja u Severnoj Americi. U maju, zvaničnici u Kostariki zaplenili su pastu za zube u kojoj su našeni tragovi antifriza i ulja za kočnice. Nedavno, Sjedinjene Džrave su zabranile uvoz morske ribe i plodova iz Kine zbog ilegalnih aditiva.

Peking je u početku pokušavao da umanji dimenzije skandala, ali pošto je sud utvrdio da je šef vladine agencije za kontrolu Hrane i lekova, Zeng Šiaouju, primao mito – on je 10. jula osuđen na smrt.

Jan Điangjing, portparol agencije za kontrolu hrane i lekova optužuje korumpirane funkcionere da su osramotili zemlju i ceo sistem i najavljuje nove mere koje bi trebalo da povrate poverenje potrošača.

"U Kini, kao državi u razvoju, kontrola hrane i lekova nije zadovoljavajuća jer je počela sa zakašnjenjem. S obzirom na to da ta praksa nije utemeljena, posao nije lak", kaže Điangjing.

Sa godišnjim izvozom u Ameriku vrednim skoro 300 milijardi dolara Kina, kažu ekonomisti, mora brzo da reaguje da povrati poverenje potrošača u Sjedinjenim Državama. Anketa lista USAToday i Gallupa pokazala je da skoro 80 odsto američkih potrošača brine zbog proizvoda iz Kine, a veća polovina ističe da će se potruditi više da kupi proizvod domaće industrije.

Proizvođač vitaminskih preparata Frenk Dejvis želi da osigura svoj biznis od trenutnog spora. Na etikete svojih proizvoda dodao je tekst: 100 posto oslobođeno od Kine.

"Ne želim da uvredim Kinu. Samo brinem o kvalitetu proizvoda i poreklu sastojaka."

Analitičari kažu da je skoro nemoguće potpuno eliminisati robu iz kineskih manufaktura.

"Verovatno je da se nećete odreći kompjutera, TV prijemnika, odeće i obuće koja se uvozi iz Kine”, kaže Džefri Bejeder iz Brukingsovog Instituta.

Sara Bonđorni se sama uverila koliko je teško izbjeći kinesku robu. Ona je autor knjige pod nazivom "Godina bez robe proizvedene u Kini ".

"Sve te male, plastične igračke, sve su iz Kine. Bilo je teško zaobilaziti ih."

Sara Bonđorni dodaje da se njen sin uglavnom igrao Lego igračkama iz Danske, a muž Kevin priznaje da je jednom krijući kupio četke kinske proizvodnje i da je ogulio etiketu.

Istovremeno, istraga kineske vlade utvrdila je da čak petina robe proizvedene u toj zemlji nije zadovoljila standarde. Analitičari kažu da je pogubljenje bivšeg direktora agencije za kontrolu kvaliteta hrane i lekova možda signal da je država odlučila da dosadašnju praksu popravi.

XS
SM
MD
LG