Linkovi

Američke obaveštajne agencije: Al-Kaida planira napade u Sjedinjenim Državama


Prema novoj proceni američkih obaveštajnih agencija, Al-Kaida je i dalje rešena na pokuša napade na velike ciljeve u Sjedinjenim Državama, posebno ako bude u stanju da stekne neko oružje za masovna uništavanja.

U delovima Nacionalne obaveštajne procene, koji su objavljeni javnosti, kaže se da Al-Kaida nije umanjila svoju nameru da napadne Sjedinjene Države. Funkcioner bezbednosti Ted Gistaro, koji je sastavio izveštaj, kaže da su kontraterorističke mere otežale planove Al-kaide, ali da je ta mreža još uvek krupna opasnost po Sjedinjene Države.

”Te mere su ih onemogućile Al-Kaidu i dovele do toga da ta i druge terorističke grupe zaključe da su Sjedinjene Države težak cilj. Ali uprkos tome, uočavamo nesmanjenu želju Al-kaide da pokuša da nas napadne kod kuće. Stoga smo zaključili da je Al-Kaida bila i ostala najozbiljnija pretnja našoj zemlji.“

U proceni se kaže da se Al-Kaida reorganizovala u centar globalnog islamskog terorizma, naročito u bazama duboko u pakistanskim plemenskim područjima, duž granice sa Avganistanom, u kojima ne vlada zakon. Funkcioneri bezbednosti kažu da svih 16 američkih agencija koje se bave obaveštajnim radom i suzbijanjem terorizma jednoglasno podržava zaključke iznete u izveštaju. U sličnom izveštaju objavljenom 2006. godine procenjivano je da je Al-Kaida postala razbijena i decentralizovana. Ted Gistaro kaže da se mreža ponovo organizovala i da sada proširuje svoje kontakte, zajedno sa grupom koja sebe naziva Al-Kaida u Iraku.

Savetnica Bele kuće za unutrašnju bezbednost, Fren Taunsend, kaže da procene iznete u novom izveštaju ističu potrebu visoke budnosti prema namerama terorista:

”Suočeni smo sa upornim terorističkim neprijateljem, predvođenim Al-Kaidom, koji je čvrsto predan svojoj nameri da nas napadne i koji se neprestano prilagođava i poboljšava svoje sposobnosti.“

I demokrate i republikanci iskoristili su najnovije obaveštajne procene da podupru svoje međusobno suprotne argumente u vezi sa ratnom strategijom u Iraku. Republikanci kažu da procene pokazuju neprestanu potrebu suprotstavljanja Al-kaidi u Iraku, dok demokrate kažu kako one podvlače činjenicu da je rat u Iraku stvorio nove teroriste i omogućio Al-kaidi da se regrupiše u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG