Linkovi

Zvanični Beograd zadovoljan stavom Rusije u Savetu bezbednosti


Zvanični Beograd zadovoljan je stavom Rusije koja je odbila najnoviji predlog rezolucije o Kosovu u Savetu bezbednosti UN, ali nezavisni eksperti upozoravaju da bi međunarodni položaj Srbije mogao biti ugrožen.

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da je zadovoljan ruskim odbacivanjem najnovijeg predloga rezolucije i još jednom potvrdio stav Beograda da nije potrebna nova rezolucija Saveta bezbednosti pre nego što otpočnu i uspešno se završe pregovori Beograda iPrištine. Beograd smatra, rekao je ministar Samardžić, da Evropska unija treba da zameni UNMIK tek po završetku pregovora o statusu Kosova.

I bivši šef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanović smatra da Evropska unija neće ući na Kosovo ako nema rezolucije Saveta bezbednosti koja bi nagovestila koliko će ta misija ostati na Kosovu i u kakvom će statusu ostaviti Kosovo kada bude odlazila. Pregovori o statusu mogli bi da budu nastavljeni iduće godine, kada bi trebalo da bude doneta i odluka, rekao je Svilanović.

Međutim, koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenjuje da će se pregovori o budućem statusu Kosova iz Saveta bezbednosti preseliti u Kontakt grupu i da će Evropska unija od naredne godine morati da vodi Kosovo u narednih pet do deset godina, a da bi se pregovori o statusu nastavili još nekoliko godina. Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić upozorava da bi, ako propadnu sva nastojanja oko nove rezolucije, proces donošenja odluke o statusu Kosova mogao da bude na drugom mestu :

“To znači dogovorima SAD, Evropske unije i NATO, ali bez Rusije što bi moglo da ima i šire negativne reperkusije na odnose Rusije i Zapada, a nepovoljno bi se odrazilo i na međunarodni položaj Srbije”, rekao je Lazić.

XS
SM
MD
LG