Linkovi

Narednih nekoliko nedelja odlučiće sudbinu iračkog premijere Malikija


Prošle nedelje Bela kuća je objavila privremeni izveštaj o napretku u Iraku, u kome je rečeno da je vlada Nurija al-Malikija ostvarila napredak ka samo osam od 18 bezbednosnih i političkih ciljeva, postavljenih od strane američkog Kongresa. Predsednik Buš i dalje izražava podršku Malikiju, ali u samom Iraku politička podrška premijeru nastavlja da opada, pa se sve češće govori o reorganizaciji vlade, a možda i o glasanju o poverenju. Član iračkog parlamenta, Safia Taleb al-Suhail, iz Iračke nacionalne liste Ijad Alavi, kaže kako još nije jasno šta bi se moglo dogoditi narednih nedelja:

”U toku su pregovori između različitih političkih grupa, uključujući Al-davu, grupu premijera Malikija. On bi možda mogao da ostane na čelu vlade, s tim da promeni ministre. A mogao bi i da se promeni čitav kabinet. To će zavisiti od pregovora koji su u toku u Bagdadu.“

”Do nedavno, Maliki je uživao snažnu podršku poslanika lojalnih šiitskom svešteniku Moktadi al-Sadru. Ali otkada je u aprilu šest njemu lojalnih ministara napustilo kabinet, odnosi sa Malikijem neprestano se pogoršavaju. Član sadrističkog bloka u parlamentu, Bahaa Aradži, kaže da je reorganizacija kabineta postala neophodna:

”Mislimo da će narednih šest nedelja biti veoma vruće u Bagdadu. Maliki mora da učini nešto, da promeni kabinet i dovede ministre koji su nezavisne tehnokrate.“

Ali Aradži kaže kako ne misli da će Maliki biti u stanju da to učini i da će biti zamenjen. Nezavisni kurdski poslanik Mahmud Otman slaže se da premijer i njegova vlada nisu dorasli zadatku:

”Mislim da je podbacio. Ova vlada je podbacila, i to odavno, a ne od skora. Od početka nisu bili dorasli zadatku.“

Otman kaže da bi premijer Maliki mogao da izgubi položaj početkom septembra, kada bi američki Kongres trebalo da dobije sledeći izveštaj o situaciji u Iraku. Predstavnik iračke vlade Ali al-Dabag odbacije mogućnost izglasavanja nepoverenja Malikijevoj vladi, ali priznaje da se priprema reorganizacija kabineta:

”U vladi ima propusta. Neki od ministara nisu dovoljno kvalifikovani za ono što je Iraku potrebno. Zbog toga premijer razmišlja o promenama, i to krupnim promenama, kako bi imao bolje i efikasnije ministre koji bi bolje služili Iračanima.“

Irački parlament planira da tokom avgusta ode na odmor pa većina posmatrača očekuje da će promene uslediti kada se poslanici budu ponovo okupili u septembru.

XS
SM
MD
LG