Linkovi

Savet bezbednosti održao konsultacije o predlogu rezolucije o Kosovu


Najnovijim predlogom rezolucije je predviđeno još 120 dana pregovora Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova, ali je, ako ti pregovori propadnu, izostavljeno automatsko sprovođenje plana Martija Ahtisarija koji vodi ka nezavisnosti Kosova. U nacrtu rezolucije SAD i EU navodi se da Savet bezbednosti UN pozdravlja spremnost strana da tokom 120 dana, po usvajanju te rezolucije, utvrde da li mogu da dođu do zajedničkog stava i potvrđuje se spremnost da razmotri dalje situaciju u svetlu tih pregovora. Navodi se, takođe, da slučaj Kosova ne treba da predstavlja presedan u Savetu bezbednosti.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je uoči konsultacija Saveta bezbednosti izrazio veliku zabrinutost zbog izostanka napretka u rešavanju kosovskog problema i pozvao zainteresovane strane da se uzdrže od unilateralnih poteza.

Američki ambasador u UN Zalmaj Halilzad izjavio je u petak, pošto je nacrt podeljen članicama Saveta bezbednosti, da ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin nije glatko odbio predlog.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin ponovio je u Njujorku da Rusija i dalje ne podržava novi predlog rezolucije o Kosovu i založio se za nove pregovore, sa novim posrednikom.

"Nastavljamo da ne podržavamo rezoluciju", rekao je Čurkin posle konsultacija Saveta bezbednosti UN u Njujorku o predlogu nove rezolucije, i istakao da status Kosova treba da bude utvrđen kroz "nepristrasne pregovore, sa nepristrasnim posrednikom".

Zalažući se za ostanak na snazi Rezolucije 1244, Čurkin je ponovio da status Kosova treba da bude utvrđen kroz pregovore koji ne treba da budu oročeni. Ruski ambasador je, međutim, rekao da je ohrabren večerašnjim sastankom pošto su ambasadori u Savetu bezbednosti priznale da bi formulacije mogle da budu poboljšane i dodao da će članice Saveta bezbednosti nastaviti konsultacije.

Ambasador Kine u UN Vang Guangđa izjavio je posle konsultacije u Savetu bezbednosti UN o predlogu nove rezolucije o Kosovu da bi bilo najbolje da se Beograd i Priština dogovore o statusu Kosova.

"Ukoliko nema dogovora između dve strane, Savetu bezbednosti UN će biti teško da nešto nametne", rekao je Vang novinarima posle sastanka i dodao da je svima potrebno više vremena. Kina ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN.

Ambasador Južne Afrike u UN Dumisani Kumalo izjavio je da Savet bezbednosti u paragrafu 2 nacrta rezolucije "praktično prenosi svoju odgovornost na Kontakt-grupu i Evropsku uniju u rešavanju kosovskog pitanja".

Ambasador Francuske u UN Žan-Mark de la Sablijer izjavio u Njujorku da najnoviji nacrt rezolucije UN o Kosovu predstavlja konačni pokušaj da se postigne saglasnost svih članica Saveta bezbednosti o tome.

"Želimo da sve članice Saveta bezbednosti budu saglasne", rekao je francuski ambasador novinarima posle zatvorenih konsultacija o rezoluciji o Kosovu.

De la Sablijer je takođe rekao da je na sastanku ponovljeno da se tekst može poboljšati, ali i ukazao da nema izmena glavnih elemenata u predloženoj rezoluciji, navodeći da ona ne predviđa kao prethodni predlog automatsku nezavisnost Kosova.

XS
SM
MD
LG