Linkovi

Izveštaj ANB izazvao oštru reakciju skupštinskog Odbora za bezbednost


Izvještaj o radu Agencije za nacionalnu bezbjednost, čije je djelove juče objavila crnogorska štampa uprkos oznaci ‘državna tajna’, izazvao je danas reakciju članova skupštinskog Odbora za bezbjednost, uz bojazan da bi to mogao biti alibi za još zatvoreniji metod rada tajne policije.

Objavljivanje informacija koje su zaštićene i imaju karakter povjerljivih, sporno je i nedopustivo, ocijenio je predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Dragan Kujović.

’’Takva neodgovornost prema obavezi uvanja određenih informacija, može da dovede u pitanje već izgrađeno povjerenje u komunikaciji i to može do kraja da obesmisli rad Odbora”, kazao je Kujović.

Prema njegovoj ocjeni, to može da dovede do restrikcije uzajamnih informacija, naročito informacija koje dolaze od organa kao što je ANB, što može da ih svede na puku formu’.

Član Odbora iz Socijaldemokratske partije Džavid Šabović smatra da objavljivanje zaštićenih informacija dovodi u pitanje ozbiljnost rada tog tijela.

’’Mislim da je najveća bruka i sramota za sve članove Odbora za bezbjednost, ako neko od nas daje informacije novinarima. Informacija ANB koja je procurila u javnost najvjerovatnije je procurila od članova Odbora i onda se gubi povjerenje u Odbor i sigurno dovodi ANB u situaciju da više ne daje takve ili slične izvještaje njegovim članovima’’, kazao je on.

Član Odbora iz Socijalističke narodne partije Velizar Kaluđerović, sumnja da su članovi tog tijela dali informacije javnosti, već da je u pitanju druga namjera. Kaluđerović je kazao da ne pripada ljudima koji misle da bi informacije koje su se nalazile u izvještaju trebalo da budu zaštićene kao strogo povjerljive informacije.

“Ali ako je to već učinjeno, onda elementarna odgovornost zahtijeva da se prema tome tako i odnesemo. Sklon sam da posumnjam da je režim u Crnoj Gori procijenio da mu je potrebno da se te informacije plasiraju u javnost, a da se neformalno za to optužuju članovi Odbora”, kazao je on.

XS
SM
MD
LG