Linkovi

Najmanje 80 osoba poginulo i više od 136 povređeno u bombaškim napadima u Kirkuku


U prvom napadu bombaš samoubica aktivirao je eksploziv postavljen u kamionu nedaleko od prostorija kurdske partije, Patriotske unije Kuristana iračkog predsednika Džalala Talabanija. Druga eksplozija odjeknula u prometnoj trgovačkoj četvrti Iskan, navodi se iz policijskih izvora. Eksplozije su odjeknule u razmaku od nekoliko minuta. U napadima su oštećene okolne zgrade i počinjena je velika materijalna šteta.

U međuvremenu, najmanje dva američka vojnika poginula su u napadima pobunjenika u poslednjih 48 sati u Iraku, saopštila je danas američka komanda u toj zemlji.Jedan vojnik poginuo je u sukobima sa pobunjenicima, tokom akcije koju je američka vojska pokrenula u iračkoj provinciji Nineveh. Kako se navodi, drugi vojnik je preminuo od posledica povreda zadobijenih u eksploziji vozila američke vojske nedaleko od Bagdada. Prema podacima Pentagona, najmanje 3.616 američkih vojnika i američkog osoblja poginulo je u Iraku od pokretanja vojne intervencije u toj zemlji u martu 2003. godine.

Istovremeno je najmanje pet iračkih vojnika danas poginulo u eklsploziji bombe postavljene pored puta severoistočno od Bagdada, saopštila je iračka policija. Eksplozija se desila u blizini puta koji povezuje irački glavni grad i provinciju Dijala, gde su američke i iračke snage pokrenule opsežnu operaciju protiv islamskih ekstremista i pripadnika terorističke organizacije Al-Kaida.

XS
SM
MD
LG