Linkovi

Izjašnjavanje o krivici penzionisanog generala Vlastimira Đorđevića


Penzionisani general MUP Srbije Vlastimir Đorđević, optužen za ratne zločine nad kosovskim Albancima 1999, sutra će po drugi put biti izveden pred sudiju Haškog tribunala da bi se izjasnio o krivici.

Đorđević je 17. juna uhapšen u Crnoj Gori i izručen Tribunalu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. juna odložio je izjašnjavanje o krivici zato što nije imao stalnog advokata. Optužen je za pogon, ubistva, prisilno premeštanje i deportacije albanskih civila na Kosovu u prvih šest meseci 1999, kada je on bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije i načelnik Resora javne bezbednosti MUP Srbije. Na suđenju tadašnjem predsedniku Srbije i petorici kooptuženih za zločine na Kosovu, više svedoka optužbe pominjalo je generala Đorđevića kao glavnog organizatora prebacivanje leševa stotina ubijenih Albanaca sa Kosova u masovne grobnice u Srbiji.

Narednih dana, pred Haškim tribunalom će biti nastavljena i suđenja Ramušu Haradinaju, Dragomiru Miloševiću, Ljubetu Boškovskom, Rasimu Deliću i oficirima Vojske Republike Srpske optuženim za genocid u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG