Linkovi

Politički veteran, Šimon Peres zvanično deveti predsednik Izraela


Izraelski politički veteran, dobitnik Nobelove nagrade za mir, Šimon Peres, od danas je zvanično deveti predsjednik Izraela. Peres je prvi bivši izraelski premijer koji je postao predsjednik i najstarija ličnost koja je ikada bila šef države.

On je član Kneseta s najdužim stažom koji je postao predsjednik. Peres je bio šef diplomatije, ministar odbrane i na gotovo svim drugim ministarsim položajima tokom političke karijere koja traje decenijama. Prvi put je postao poslanik 1959. godine i od tada je bio član svih saziva Kneseta. Ostaće zapamćen po tome što je više puta gubio na opštim i izborima za premijera, počev od 1977. do 1996. godine.

Na prethodnim izborima za osmog predsednika jevrejske države, 2000. godine, pobedio ga je mnogo manje poznat političar iz konzervativnog Likuda Moše Kacav. Kacav je u januaru suspendovan, na sopstveni zahtev, jer mu je pretila optužnica za silovanje i seksualno napastvovanje bivših službenica.

Pre dve sedmice dao je ostavku, uoči isteka sedmogodišnjeg mandata, pošto je postigao nagodbu s tužilaštvom da prizna krivicu za manje seksualne prestupe. Jedan od prvih Peresovih zadataka će biti da povrati poljuljano poverenje Izraelaca u šefa države. Peres je poznat po tome što se godinama zalagao da se sukob s Palestincima reši pregovorima. Njegov najveći uspeh je doprinos potpisivanju privremenog mirovnog sporazuma s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom, septembra 1993. godine u Beloj kući.

Godine 1994. podelio je Nobelovu nagradu za mir s Rabinom i dugogodišnjim palestinskim liderom Jaserom Arafatom. Od danas on ima pretežno ceremonijalnu funkciju i biće zadužen za potpisivanje zakona, pomilovanja i predstavljanje zemlje u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG