Linkovi

Dejvid Miliband: Neće biti promene u odnosu Londona i Vašingtona


Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband izjavio je danas da će SAD ostati prvi saveznik Velike Britanije i time demantovao spekulacije da će se London distancirati od Vašingtona zbog operacije u Iraku.

"To je najvažniji bilateralni odnos", rekao je Miliband na televiziji Bi-Bi-Si u svom prvom intervjuu po preuzimanju kabineta ministrastva spoljnih poslova.

"Naša privrženost saradnji sa američkom vladom uopšte i posebno s Bušovom administracijom je nepokolebljiva", rekao je Miliband.

Od kada je Gordon Braun preuzeo vladu od Tonija Blera, novi premijer je morao više puta da objašnjava da neće biti promene u britansko-američkim odnosima, ali su neki predstavnici vlade ipak naznačili da bi moglo doći do promene.

Ministar za razvoj Daglas Aleksander rekao je u govoru u Vašingtonu da dok Velika Britanija stoji uz SAD u borbi protiv terorizma, izolacionizam ne funkcioniše u međuzavisnom svetu. Mark Maloč Braun, viši službenik u ministarstvu spoljnih poslova, ocenio je u nedavnom intervjuu da bi Britanija trebalo da neguje veći opseg saveznika i najavio da bi veze Londona i Vasingtona mogle popustiti. Promena na čelu vlade dovela je i do spekulacija o promeni spoljne politike i ubrzanom povlačenju britanskih trupa iz Iraka.

Miliband je, međutim, u intervjuu rekao: "Ne želim da ulazim u igru predviđanja".

Početkom nedelje novi britanski šef diplomatije je rekao da neće biti promene u "posebnom odnosu" Londona i Vašingtona. Braun putuje u sutra u Berlin, pa u Pariz i potom u Vašingtion.

XS
SM
MD
LG