Linkovi

Buš: Iračani shvataju da im je Al Kaida glavni neprijatelj


<!-- IMAGE -->

Glavni prioritet SAD i koalicije u Iraku je da pomognu iračkoj vladi da zaštiti irački narod od napada. Takođe je važno da Iračani izgrade društvo koje poštuje ljudska prava, pridržava se vladavine zakona i koje je saveznik u ratu protiv ekstremizma.

Da bi to postigla, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama primenjuje novu strategiju. Ona se koristi u provinciji Anbar naseljenoj uglavnom Sunitima, koja je poznata i kao glavna baza za operacije al-Kaide u Iraku. Međutim, Iračani iz provincije Anbar, uz pomoć američkih trupa, potisnuli su teroriste al-Kaide iz glavnog grada Anbara, Ramadija. Napadi u toj provinciji znatno su opali u odnosu na prošlu godinu.

U Bagdadu i okolini Iračani i koalicija pokrenuli su operaciju Fantomski grom. Vojna operacija fokusirana je na uskraćivanje utočišta teroristima al-Kaide, pobunjenicima i paravojnim snagama i na prekid njihovih linija komunikacija i dopremanja zaliha. Američke i iračke trupe nedavno su zaplenile 25 hiljada galona azotne kiseline, ključnog sastojka koji se koristi u automobilima bombama.

Međutim, da bi se postigao mir u Iraku biće potrebno mnogo više od vojnog uspeha. Iračani će morati da izaberu pomirenje i okrenu ledja nasilju. Ključni zakoni tek treba da bude usvojeni, medju njima i oni koji će urediti održavanje izbora u pokrajinama i uključiti više Iračana u politički proces.

Predsednik Džordž Buš rekao je da Iračani počinju da shvataju da je al-Kaida glavni neprijatelj svih Iračana. Ulog za Irak – i ceo Bliski istok – je vrlo veliki.

XS
SM
MD
LG