Linkovi

Bela kuća odbacuje apele republikanskih senatora za promenu strategije u Iraku


Promenu strategije u Iraku preložila su dvojica uticajnih republikanskih senatora, priznata u sferi nacionalne bezbednosti. Džon Vorner iz Virdžinije je vodeći republikanac u Odboru za oružane snage, a Ričard Lugar Iz Indijane prvi republikanac u Odboru za spoljnu politiku.

U njihovom zakonskom predlogu – administraciji se ostavlja rok do polovine oktobra da isplanira restrikcije misije američkih anaga u Iraku na zaštitu granica i američkih interesa, obuku iračkih snaga i borbu protiv terorizma. Lugar i Vorner smatraju da je – četiri godine posle pada Sadamovog režima – vreme da Kongres ponovo autorizuje rat, imajući u vidu da se promenila priroda borbenih operacija.

Međutim, predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost, Stiven Hedli, rekao je u programu TV Fox da predlog dvojice senatora nije potreban, jer je proces kojim je previđena revizija predsednikove strategije već definisan i da počinje u septembru.

"Počinje sa izveštajem našeg komandanta na terenu, generala Petreusa i ambasadora Rajana Krokera. Njihovi izveštaji u septembru biće praćeni serijom izveštaja iz i izvan administracije i to će biti vreme da se razmotre pitanja koja su postavila dva senatora"

Odmah potom, gostujući u programu TV mreže ABC, senator Vorner je apelovao na Belu kuću da razmotri njegov predlog još jednom. On smatra da je predlog koji je podneo sa senatorom Lugarom jasan i da bi predsednik sada trebalo da bude otvoren za različite političke opcije. Senator Vorner ukazuje na pomešane ocene u nedavnom vladinom izveštaju o napretku u Iraku i izražava sumnju da su dodatne trupe koje je Buš poslao u Irak, dočekane sa dovoljno političke volje u Begdadu.

"Posle svega, poslali smo pojačanja da bi obezbedili Bagdad kako bi tamo vlada mogla da radi. Po svemu sudeći njen učinak neće biti u skladu sa našim očekivanjima, tako da će predsednik morati da napravi neke promene. Ja sam ubeđen da će to učiniti i da će o tome obavestiti Kongres."

Predlog Lugara i Vornera nije najtoplije primljen i među senatorima iz Demokratske stranke, koji žele jasan okvir za povlačenje trupa iz Iraka. Među njima je Džim Veb iz Virdžinije. On smatra da je predsednikova ratna strategija pogrešna.

"Došli smo u situaciju u kojoj zajedno, kao Kongres, moramo da uvedemo neki red."

Irački premijer Nuri al-Maliki rekao je novinarima da su iračke snage spremne da obezbede zemlju kad god američki vojnici odu, ali je već sutradan, njegov šef diplomatije Hošijar Zebari objasno da to nije bio Malikijev poziv na momentalno povlačenje.

"Povlačenje nije cilj. Maliki nije govorio o prevremenom povlačenju i odlasku američkih snaga."

Irački šef diplomatije gostovao je u programu CNN-a Late Edition.

XS
SM
MD
LG