Linkovi

Podgorica: Postoji mogućnost regrutovanja terorista u Crnoj Gori


Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost ocijenila je da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori stabilna, ali da na duži rok postoji mogućnost regrutovanja terrorista u Crnoj Gori.

Crnogorska tajna policija tvrdi da nema ozbiljnih pokazatelja koji bi ukazali na usložnjavanje bezbjednosne situacije, ali su određeni rizici evidentni na regionalnom nivou.

Podgoričke Vijesti objavile su dio izvještaja Agencije za nacionalnu bezbjednost o bezbjednosnoj situaciji u zemlji, nedavno prezentovanog u Paramentu. U njemu su navedeni najkrupniji slučajevi ekstremističkog djelovanja u Crnoj Gori.

U prvi plan stavljena je organizacija ''Pokret za prava Albanaca u Crnoj Gori'', koju je formirala grupa stranih i domaćih državljana albanske nacionalnosti. Prema navodima ANB, ta grupa je planirala terorističke akcije 10. septembra prošle godine, na dan parlamentarnih izbora, što je dovelo do hapšenja osumnjičenih u policijskoj akciji ''Orlov let''. Riječ je, prema ocjeni Agencije , o izuzecima i manjim grupama. Međutim, u formiranje te organizacije bili su uključeni ekstremistički faktori iz albanske dijaspore, Crne Gore, Albanije i Kosova, što upućuje na oprez, posebno zbog pitanja rješavanja statusa Kosova, zaključuje ANB .

ANB je procijenila da u Crnoj Gori ima oko 100 do 120 vehabija, uglavnom iz Plava, Rožaja, Bijelog Polja, Pljevalja, Podgorice i Ulcinja, kazali su izvori "Vijesti". U Izvještaju, prema navodima izvora, piše i da lobisti za vehabizam u Crnoj Gori dobijaju "značajan" novac preko islamskih humanitarnih organizacija. ANB je mišljenja da su "bezjednosno interesantni i izloženi riziku" studenti iz Crne Gore koji pohađaju islamske fakultete u državama bliskog i srednjeg istoka, te državama Sjeverne Afrike jer u podložni uticaju radikalnog vjerskog učenja i mogu da koriste finasijska sredstva islamskih organizacija. Izvori "Vijesti" prenijeli su da je ANB ocijenila da je prošlu godinu karakterisalo povezivanje vehabija iz Crne Gore sa istomišljenicima u inostranstvu, kao i jaka propaganda, poput raznošenja materijala i vjerskih brošura u kojima se veliča Al Kaida i Osama bin Laden, te organizovanja zajedničkih izleta i druženja. Vehabije su naročito aktivne u opštini Plav, gdje održavaju i skupove.

U izvještaju se zaključuje da na duži rok postoji mogućnost "regrutovanja terorista u Crnoj Gori", iako, prema ocjenama, region sada nije pod direktnim prijetnjama terorističkih organizacija.

U izvještaju, ANB je istakla da su u proteklom periodu prepoznati brojni kanali šverca različite robe između Albanije i Crne Gore, te pojedinci i grupe koje se bave i međusobno sarađuju u trgovini narkoticima, oružjem i ljudima. Među prioritetima ANB u narednom periodu biće suprostavljanje ekstremizmima, unutrašnjem i međunarodnom terorizmu od koga Crna Gora u prethodnom periodu "nije bila posebno ugrožena", ali neka kretanja "upućuju na oprez prilikom procjenjivanja stepena opasnosti" od tih pojave, naveli su izvori "Vijesti". U Izvještaju Agencije se ocjenjuje da su svi ekstremizmi povezani sa centrima van Crne Gore.

Navodi se da su pojedini ekstremni krugovi u inostranstvu, uglavnom u Detroitu i Njujorku "na radikalan način" pokušali skrenuti pažnju međunarodne zajednice na navodno težak položaj Albanaca u Crnoj Gori, ali da je osnovna prepreka ostvarivanju takve ideje bila ta što nemaju podršku albanskog stanovništva u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG