Linkovi

Buš: Vraćanje trupa pre nego vojni komandanti odluče, bilo bi opasno za našu zemlju


Predsednik Buš je rekao da je prerano za procenu njegove odluke da uputi dodatne trupe u Irak. Opozicione demokrate kažu da je vreme da američki vojnici počnu da se vraćaju kući.

Predsednik Buš je iskoristio svoje redovno obraćanje putem radija da brani nedavni izveštaj svoje administracije o napretku u Iraku i kaže da se njegova strategija za uspeh zasniva na pretpostavci da će veća bezbenost otvoriti put ka političkom pomirenju.

«Taj izveštaj pokazuje da prilike mogu da se promene, da može da se postigne napredak i da bitka u Iraku može da se dobije.»

Predsednik je istakao da dodatnih 30 hiljada američkih vojnika zaslužuju da dobiju priliku da pokažu da mogu da pomognu u obnovi bezbednosti i pomognu iračkoj vladi da štiti sopstveni narod. Predsednik Buš je u januaru, kada je objavio svoju novu strategiju, rekao da će se ona razlikovati od prethodne po tome što će veći broj iračkih trupa da stupi u borbu i što će vlada da prestane da se meša u način korišćenja tih trupa.

Međutim, u najnovijem izveštaju Kongresu, navodi se da u odnosu na januar, manje iračkih jedinica može da dejstvuje nezavsno od američkih trupa. Takođe se vladi u Bagdadu daju nezadovoljavajuće ocene zbog toga što nije uspela da pripremi lokalne izbore koji bi mogli da dovedu do pomirenja iračkih šiita, sunita i Kurda. Dva senatora iz Republikanske partije predsednika Buša vrše pritisak na predsednika da počne da planira premeštaj američkih trupa. Njihov predlog je još jedan znak opadanja podrške za rat među republikancima, ali je ipak manje nego što traže opozicione demokrate. One traže određivanje vremenskih rokova za povlačenje, prema kojima bi sve borbene snage Sjedinjenih Država napustile Irak do idućeg aprila.

Ispitivanje javnog mnjenja koje je prošle nedelje sproveo magazin «Njuzvik», pokazuje da 68 odsto Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik vodi rat. U današnjem odgovoru demokrata putem radija, bivši pešadinac u Iraku Brendon Fridmen ističe da je gotovo 600 Amerikanaca ubijeno otkako je predsednik obelodanio svoju novu strategiju u januaru, a da istovremeno nije došlo do nekog značajnijeg poboljšanja situacije.

«Već je prošlo vreme za prelazak na diplomatiju u Iraku, za koji se demokrate odavno zalažu. Činjenica je da nas Irak sprečava da odvojimo sredstva koja su nam potrebna za borbu protiv terorizma u svetu, što pokazuje i činjenica da je Osama bin Laden i dalje na slobodi i da je Al kaida mogla da se obnovi. Potrebna nam je delotvorna, ofanzivna stragegija koja podrazumerva borbu protiv stvarnih neprijatelja u inostranstvu, a najbolji način da se to postigne jeste da izvučemo naše trupe iz građanskog rata u Iraku.»

Predsednik Buš međutim kaže da isto tako želi da izvuče američke trupe iz Iraka, ali tek kada za to budu odgovarajuće prilike na terenu.

«Vraćanje naših trupa kući pre nego što naši komandanti kažu da smo spremni, bilo bi opasno za našu zemlju. To bi značilo prepuštanje budućnosti Iraka Al kaidi, rizikovanje humanitarne katastrofe i dopuštanje teroristima da uspostave utočišta u Iraku i steknu kontrolu nad ogromnim izvorištima nafte, koja bi mogli da koriste za finansiranje novih napada na Ameriku.»

Predsednik Buš nastavlja da povezuje rat u Iraku sa terorističkim napadima 11. septembra, 2001. On je rekao da će staviti veto na svaki zakonski predlog koji predviđa povratak američkih trupa kući pre nego što zapovednici objave pobedu.

XS
SM
MD
LG