Linkovi

Džudi Garland jedna od najvećih zvezda muzikala - naizgled imala sve!


Smatrana jednom od najvećih zvezda holivudske ere muzikala, Džudi Garland je naizgled imala sve. Ali iza scene, to je bila različita priča i smrt nesrećne glumice bi mogla da bude jedna od najvećih tragedija šoubiznisa. Uloga Doroti u «Čarobnjaku iz Oza», muzikalu producentske kuće EM-DŽI-EM, načinila ju je jednom od najvćih zvezda svih vremena i trajnom ikonom velikog ekrana.

Njen portret Doroti, nedužne i radoznale devojčice sa farme, njena je najpoznatija i najpopularnija filmska uloga za koju je dobila jedinu nagradu Akademije u karijeri, specijalnog Oskara za najbolje odigranu dečju ulogu - u «Čarobnjaku iz Oza».

Kao najpopularnija zvezda kuće EM-DŽI-EM, Džudi je dobila naredbu da održava vitku figuru i date su joj pilule za dijetu i amfetamini da ne bi povećala težinu. Neprekidno svesna svog izgleda, do kraja života se borila sa težinom.

Govorilo se da su u to vreme i njoj i drugim starovima kuće EM-DŽI-EM, kao što je Miki Runi, navodno davana i sredstva za smirenje, da bi mogli da odže korak sa besomučnim ritmom pravljenja jednog filma za drugim.

Ta konstantna doza lekova će kod Džudi izazvati zavisnost i doživotnu borbu i naposletku - i smrt. Dva aduta kuće EM-DŽI-EM će kasnije, 1948, biti sparena u muzikalu «Stihovi i muzika», i to će biti poslednji zajednički nastup Džudi i Mikija na filmu.

Kako su godine prolazile i njena zavisnost od droge rasla, Džudi je postala poznata po promenljivom raspoloženju i čestom izostajanju sa snimanja. Ali kada je ipak snimala, iza njenog srećnog, veselog izgleda, niko ne bi pomislio da se krije žena koja sve dublje tone u zavisnost.

Uprkos svemu tome, osvojila je Vinsenta Minelija, režisera filma «Susret u Sent Luisu», udala se i 1945. rodila njihovu prvu kćer, Lizu. Liza je i sama doživela uspeh u šoubiznisu i dobro se seća filma koji joj je zbližio roditelje.

«Za mene to ima posebno značenje, jer su se moji otac i majka sreli zahvaljujući tom filmu, a da nije njega, ni ja ne bih bila ovde. Jednostavno, zar ne», kaže Liza Mineli.

Treći brak Džudi Garland sa Sidnijem Laftom, doneo je još dvoje dece, kćer Lornu i sina Džoija. Tokom poslednje dve decenije života, borila se sa zavisnošču od droge i alkohola, da bi na posletku umrla od prevelike doze pilula za spavanje u 48. godini života. Poslednji suprug, Miki Dins, pronašao je Džudi mrtvu u kupatilu 22. juna, 1969. Tačan uzrok smrti, prema zvaničnom izveštaju, bila je slučajno uzeta prevelika doza barbiturata. Njena tragična smrt izazvala je žalost u celom svetu. Zvezda Džudi Garland nastavlja da sija, godinama posle smrti. U zlatnoj eri koja je obeležila 20. vek, njene klasične uloge su premašile dugu i postale večne u 21. stoleću. Njena smrt je bila tragedija koja je ožalostila svet, ali će njeno trajno nasleđe zauvek nadahnjivati naraštaje koji dolaze.

XS
SM
MD
LG