Linkovi

Sevrna Koreja obavestila SAD da je zatvorila svoj reaktor u Jongbjonu


Severna Koreja je obavestila SAD da je zatvorila svoj nuklearni reaktor nekoliko sati nakon što je tanker sa naftom uplovio u luku Sonbong sa obećanom naftom, saopštio je danas Stejt department. U Severnu Koreju stigla je danas prva isporuka nafte iz Južne Koreje, u okviru pomoći koja je obećana Pjongjangu u zamenu za obustavljanje rada reaktora u Jongbjonu.

Ako tim stručnjaka UN, koji se uputi u Jongbion gde se nalazi reaktor, potvrdi da je reaktor zatvoren, to će biti prvi korak Severne Koreje u petogodišnjim pregovorima o denuklearizaciji te zemlje. Pozdravljamo razvoj situacije i očekujemo potvrdu i nadzor od strane tima Međunarodne agencije za atomsku energiju, saopštio je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

Posle višegodišnih pregovora, Severna Koreja je ranije ovog meseca saopštila da će, prvi put u pet godina, isključiti reaktor u zamenu za naftu. Današnja isporuka pomoći, koja je stigla u luku Sonbong, prvi je deo od ukupno 50.000 tona nafte, koliko je dogovoreno. Postoji mogućnost da Pjongjang, ukoliko obustavi nuklerani program u potpunosti, ukupno dobije i do milion tona nafte.

XS
SM
MD
LG