Linkovi

Britanija podigla optužnicu protiv 26-ogodišnjeg lekara Sabila Ahmeda


Britanske vlasti su podigle optužnicu i protiv treće osobe umešane u prošlomesečne neuspešne bombaške napade u Londonu i Glazgovu. Policija je danas saopštila da je 26-ogodišnji lekar Sabil Ahmed, rođen u Indiji, optužen za posedovanje informacija koje su mogle da spreče teroristički napad. Ahmedov brat, Kafil, i dalje je u bolnici sa teškim opekotinama koje je zadobio kada je sa još jednim muškarcem naleteo vozilom natovarenim benzinskim kanisterima i plinskim bocama na glavni ulaz aerodromske zgrade u Glazgovu. Australijska federalna policija osumnjičila je lekara iz Indije da je pružao podršku terorističkoj organizaciji, pošto je otkrila da je bio u vezi sa prošlomesečnim neuspešnim bombaškim napadima u Velikoj Britaniji. Muhamed Hanif druga je osoba u Australiji optužena za neuspešne napade u Londonu i Glazgovu 29. i 30. juna. Pre njega osumnjičen je Bilal Abdulah.

"On je optužen za obezbeđivanje podrške terorističkoj organizacji", saopštila je australijska policija.

Maksimalna kazna za to delo je 15 godina zatvora. Hanif bi trebalo da se pojavi pred sudom u Brizbejnu. Policija je saopštila da istražuje veze Hanifa i drugih osumnjičenih za umešanost u terorističke napade. Hanif, koji je iz Velike Britanije prošle godine stigao u Australiju da bi radio u jednoj bolnici severno od Sidneja, daleki je rođak Kafila i Sabila Ahmeda, koji su osmunjičeni u Velikoj Britaniji.

Njih trojica su dve godine zajedno živeli u Liverpulu pre nego što je Hanif otišao za Australiju. Kako je saopšteno, oni su ostali u kontaktu. Policija je takođe saopštila da možda postoji veza između Hanifa i Abdulaha. Hanif je uhaopšen u Brizbejnu 2. jula dok je pokušavao da napusti zemlju sa kartom u jednom pravcu za Indiju. Hanif je rekao da je žurio kući da vidi ženu i novorođenu ćerku, ali policija sumnja u njegovo objašnjenje.

XS
SM
MD
LG