Linkovi

Novi predlog rezolucije prosleđen članicama Saveta bezbednosti


SAD i članice Saveta bezbednosti UN iz Evropske unije prosledile su u petak članicama tog tela najnoviji predlog rezolucije o Kosovu o kojem će se raspravljati u ponedeljak. Američki zvaničnici su zapretili da će nastaviti sa odlučivanjem o statusu Kosova bez obzira da li se Rusija slaže ili ne sa novim predlogom.

"Buka koju čujemo iz Moskve nije ohrabrjujuća, ali mi nismo čuli poslednju reč Moskve, i od Rusije zavisi da li će Savet igrati ulogu u odlučivanju o sledećoj fazi u pogledu Kosova ili ne", rekao je ambasador SAD pri UN Zalmaj Halilzad tokom telefonske konferencije.

Ne navodeći koji bi mogli biti dalji koraci u rešavanju statusa Kosova, Halilzad je rekao:

"Mi smo odlučni da idemo napred, u okviru Saveta ili drugačije".

Ambasador SAD, međutim, nije rekao da li će on i drugi ambasadori insistirati na glasanju o predlogu rezolucije na koji bi Rusija moga da uloži veto, što bi Zapad stavilo pred dilemu šta da radi ako Kosovo proglasi nezavisnost.

"O tome ćemo odlučiti tokom rasprave u ponedeljak", rekao je Halilzad dodavši da predlagači rezolucije imaju većinu u Savetu bezbednosti UN.

U nastojanju da se dobije ruska podrška, u novoj rezoluciji je zatraženo novih 120 dana pregovora Beograda i Prištine, pri čemu je izostavljeno automatsko sprovođenje plana Martija Ahtisarija koji vodi ka nezavisnosti Kosova, kao što je bilo predloženo u prethodnim nacrtima rezolucije. Rezolucijom se, međutim, okončava prisustvo UN na Kosovu koje bi bilo zamenjeno predstavnicima EU, čime se potencijalno konačna odluka o nezavisnosti Kosova stavlja izvan Saveta bezbednosti.

Halilzad je rekao da ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin nije glatko odbio predlog, uprkos jučerašnjim negativnim komentarima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova. Američki ambasador je rekao da je Čurkin tražio razjašnjenje nekih odredbi u tekstu, ali da "jezgro" rezolucije neće biti promenjeno, iako bi moglo biti nekih "preformulacija na marginama".

Halilzad je rekao da dalje protivljenje Rusije neće zaustaviti da se situacija razvija "ali će to biti izvan okvira Saveta bezbednosti, što nije ono što želimo".

Upitan da li je Rusija pretila ulaganjem veta na rezoluciju, Halilzad je citirao čurkina kako kaže: "Nisam rekao odbacivanje".

"Moramo sačekati poslednju reč za razjašnjenje u pogledu njihove pozicije", rekao je Halilzad.

Novi predlog rezolucije je treći pokušaj da se dobije saglasnost Rusije. Moskva je saopštila da Kosovo ne može biti odvojeno od Srbije bez pristanka Beograda, a članovi Saveta bezbednosti Kina, Indonezija i Južna Afrika takođe su neodlučni. Novi predlog sledi Ahtisarijev plan u odluci da umesto sadašnje misije UN na Kosovu bude evropska misija i policija koju bi kontrolisala EU. NATO trupe bi ostale. Predlog, ipak, ne aktivira ceo Ahtisarijev program koji praktično vodi ka nezavisnosti, poput dodeljivanja prava Kosovu da se pridruži međunarodnim institucijama. Halilzad je rekao i da se u predlogu traži da Savet bezbednost razmotri situaciji nakon 120 dana obnovljenih pregovora Prištine i Beograda, što bi moglo voditi još jednoj odluci o budućnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG