Linkovi

Karla del Ponte sa Stjepanom Mesićem i Ivom Sanaderom na Brionima


Haško tužilaštvo i dalje se protivi privremenom puštanju na slobodu optuženog hrvatskog generala Ante Gotovine, izjavila je danas na Brionima Olga Kavran, portparol glavne haške tužiteljke Karle del Ponte.

Del Ponte koja je danas otputovala sa Briona, uoči odlaska nije želela da se obrati novinarima, ali je njen portparol prenela da je glavna haška tužiteljka izuzetno zadovoljna razgovorima na Bionima u okviru konferencija državnih tužilaštava regiona. Upitana da li će se Del Ponte i dalje protiviti eventualnom puštanju na slobodu hrvatskog generala Ante Gotovine, optuženom za ratne zločine nad srpskim civilima u vojnoj operaciji "Oluja", 1995. godine, Kavran je potvrdila da se tužilaštvo i dalje protivi tome.

"To je regularna procedura. Optuženi može u svakom trenutku zatražiti privremeno puštanje na slobodu, tužilaštvo se najčešće, odnosno gotovo uvek tome protivi, ali odluku donosi sud odnosno sudsko veće u skladu sa svim postojećim elementima", rekla je Kavran.

Gotovina je, sa generalima Mladenom Markačem i Ivanom Čermakom, optužen po komandnoj odgovornosti za ratne zločine u akciji "Oluja".

Tribunal je Markaču i Čermaku koji su se 2004. godine dobrovoljno predali, dozvolio da početak sudjenja čekaju na slobodi, ali je dobio da oslobodi Gotovinu koji je godinama bio u bekstvu. Kavran je odbila da precizira o čemu je bilo reči na jutrošnjim sastancima Del Ponteove sa hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom.

Premijer Sanader je danas uoči odlaska s Briona novinarima rekao da su on i predsednik Mesić s Karlom del Ponte razgovarali o saradnji i prenošenju informacija u progonu ratnih zločinaca. On je rekao da je Karli Del Ponteo ponovio da će on lično i Vlada Hrvatske garantovati da će se general Gotovina, ukoliko ga Haški sud pusti na slobodu do početka sudjenja, pojaviti u Hagu kada se to od njega bude tražilo.

Na jednodnevnoj konferenciji, pod naslovom "Saradnja državnih tužilaštava u progonu ratnih zločina - postojeći i budući oblici saradnje", uz hrvatskog državnog tužioca Mladena Bajića, učestvovali su i glavni tužilac Tužilaštva BiH Marinko Jurčević, tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević i vrhovna državna tužiteljka Crne Gore Vesna Medenica.

XS
SM
MD
LG