Linkovi

Shefer: Izbeći nepotrebna odlaganaja u rešavanju budućeg statusa Kosova


Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer, koji se nalazi u poseti Beogradu, ocenio je da nacrt rezolucije predstavlja možda i poslednju šansu za rešavanje statusa južne srpske pokrajine. On je posle sastanaka sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem istakao da je, kada je reč o Kosovu, "neophodno izbeći nepotrebna odlaganaja u rešavanju budućeg statusa".

"Na stolu je i predlog gospodina Ahtisarija za koji smatramo da je dobar i da predstavlja dobru osnovu. Takođe je pred Savetom bezbednosti UN i novi nacrt rezolucije koji predviđa dalji nastavak pregovora, tako da se nadam da su oni koji su do sada pokušavali da spreče ovu rezoluciji pokazati malo više fleksibilnosti", kazao je Shefer.

Generalni sekretar NATO je u Beogradu ponovo pozvao sve strane na uzdržanost i umerenost, ali je dodao da je, prema njegovom mišljenju, status kvo na Kosovu neodrživ.

"Stičem utisak da je ovaj poslednji nacrt rezolucije možda i poslednja šansa. To nije proces koji je u rukama NATO-a, mi direktno ne učestvujemo u tom procesu i to je nešto što treba da se rešava u Savetu bezbednosti UN", istakao je Shefer.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić istakao je na konferenciji za novinare da se sa generalnim sekretarom NATO-a složio da je očuvanje mira i bezbednosti najvažniji prioritet na Kosovu i regionu. On je ocenio da bez obzira na činjenicu što svi prolaze kroz jedan složen period, i bez obzira na to kako proces rešavanja statusa Kosova bude išao, osnovni zajednički zadatak mora da bude očuvanje mira. Jeremić je naglasio da je od Shefera dobio uveravanja da će Kfor učiniti sve da zaštiti Srbe na Kosovu.

Shefer će se tokom dana sastati i sa premijerom Vojislavom Koštunicom, a potom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

XS
SM
MD
LG