Linkovi

Daglas Aleksander nagovestio promene britanske politike prema Vašingtonu


Britanski ministar za međunarodni razvoj Daglas Aleksander nagovestio je promenu spoljne politike svoje zemlje prema SAD rekavsi da snaga jedne zemlje zavisi od stvaranja saveza a ne od vojne moći.

"U dvadesetom veku moć jedne zemlje se suviše često merila po tome šta ona može da uništi. U dvadeset prvom veku snaga bi trebalo da se meri po tome šta možemo da izgradimo zajedno",izjavio je Aleksander, što je interpretirano u britanskim medijima kao promene u odnosima nove britanske vlade prema Vašingtonu.

U govoru pred Savetom za spoljne poslove u Vašingtonu, Aleksander je rekao da se moraju stvarati novi savezi koji se zasnivaju na zajedničkim vrednostima, "ne samo onim koji nas štite od sveta već i onim koji se okreću ka svetu".

Britanski premijer Gordon Braun je stupajući na tu dužnost prošlog meseca obećao promene da bi ponovo privukao glasače posle deset godina vladavine njegove partije a posebno u odnosu na nepopularni irački rat.

Bliskost njegovog prethodnika Tonija Blera sa Vašingtonom je bila nepopularna među mnogim Britancima. Iako se ne očekuje da će Braun odmah objaviti povlačenje trupa iz
Iraka jer je rekao da će poštovati preuzete obaveze svoje vlade, ipak se spekuliše da će povlačenje možda ubrzati. Britanija je počela da smanjuje broj trupa u Iraku i sada ih ima oko 5.500 na jugu.

Aleksander je rekao da iako ima malo globalnih problema koji ne zahtevaju angažovanje Vašingtona, pojedine zemlje treba da rade zajedno kroz organizacije kao što su Ujedinjene nacije i da tragaju za zajedničkim rešenjima za svetske probleme.

"Mi treba da pokažemo rečima i delima da smo internacionalisti a ne izolacionisti, da smo multilateralisti ne unilateralisti," rekao je.

Ako se ako se ne reše globalni problemi bezbednosti, globalizacije, klimatskih promena, bolesti i siromaštva, nema rešenja bezbednosti i budćnosti kod kuće, rekao je Aleksander.

XS
SM
MD
LG