Linkovi

Podgorica: Crna Gora danas obilježila 13. jul - Dan državnosti


Crna Gora je danas obilježila 13. jul - Dan državnosti, a u Podgorici je, iako je praznični dan, boravio predsjednik srpskog parlamenta Oliver Dulić. On je nakon razgovora sa crnogorskim kolegom Rankom Krivokapićem rekao da Srbija nije spremna da svima koji se izjasne kao Srbi automatski da državljanstvo.

Dulić je, komentarišući zahtjev Srba iz Crne Gore za dobijanje dvojnog državaljanstva, naveo da je Srbija spremna da razgovara sa zemljama regiona "oko bilateralnog sporazuma koji bi doprinio da se uspostve modeli dvojnog državljanstva, poput već postojećih". On, međutim, kaže da u Srbiji ne postoji politička rasprava da se kao jedan od principa davanja državljanstva uvede i nacionalni, tako da Srbija nije spremna da svima koji se izjasne kao Srbi automatski da državljanstvo.

"Srbija je država građana, srpskog naroda i svih ostalih koji žive u njoj. Želimo da razgovaramo sa svim političkim akterima u Crnoj Gori i uspostavimo eventualno fleksibilan odnos prema ovom pitanju, ali nećemo ništa uraditi što bi destabilizovalo prilike unutar Crne Gore’’, kazao je Dulić.

Dulić je, govoreći o Kosovu, rekao da Srbija ima jasan i principijelan cilj - da sačuva teritorijalni suverenitet u pokrajini. ‘’Insistiramo da se pregovori sa Albancima nastave. Mislim da je Srbija pokazala fleksibilnost dajući albanskoj zajednici da ostvari prava kroz različite vidove autonomije’’

’’Nadam se da će se u budućnosti otvoriti pravi pregovori između srpske i albanske strane koji će doprinijeti da na kraju procesa ne bude pobjednika i pobijeđenih, i da najzad kreiramo uslove da zajednički počnemo razvoj regiona i njegovog priključenja EU’’, kazao je on.

On je dodao da Srbija cijeni svaki stav, pogotovu zemalja u regionu, koji će pokazati da one nisu spremne da unilateralno priznaju nezavisnost Kosova ukoliko se to dogodi van okvira međunarodnog prava.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivoikapić je istakao da će Crna Gora poštovati odluke Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o budućem statusu Kosova.

’’Kada EU bude imala jedinstven stav o tome Crna Gora će to morati da slijedi. U sklopu ta dva velika sistema, UN i EU, mi ćemo se ponašati kao član’’, rekao je Krivokapić.

Dulić je u ime srpskog parlameta građanima Crna Gore čestitao Dan državnosti.

XS
SM
MD
LG