Linkovi

Žan Lui Loran: Pred Crnom Gorom stoji obaveza ratifikacije brojnih Konvencija


Nakon što je razgovarao sa crnogorskim zvaničnicima, generalni direktor Političkog direktorata SE Žan Lui Loran je podsjetio da je Crna Gora prihvatila obaveze koje proističu iz članstva, između ostalih i monitoring misije, zbog čega je i on proveo dva dana u Podgorici. Namjera je ne samo da se ocijeni postignuti napredak, nego i da se definiše saradnja SE i Crne Gore.

Ipak, najviše pažnje prilikom boravka u Podgorici posvećeno je razgovorima o novom ustavu:

‘’Poznati su vam sedam principa SE koji su bili uslov da se Crna Gora primi u članstvo. Sa zadovoljstvom smo ocijenili da se partije, koje su glasale za ovih sedam principa, pridržavaju i dalje onoga što u principima piše i očekujemo da će to biti sadržano i uobličeno u ustavu’’.

Iz razgovora sa predstavnicima stranaka koje podržavaju principe SE, Loran je zaključio da preovladava koncept građanske države. Pitanje simbola je interne prirode i SE ne želi da učestvuje u debati o tome, a u interna pitanje spada i ono hoće li ustav biti usvojen u parlamentu ili na referendumu.

‘’Svjesni ste činjenice da je Venecijanska komisija bila aktivno uključena u asistiranju crnogorskim vlastima prilikom izrade ustava i ova pomoć ostaje i dalje otvorena jer VK vam ostaje na raspolaganju’’.

Značajno pitanje je obuka i usavršavanje sudija, jer je veoma važno da sudstvo povrati povjerenje, naglasio je Loran.

Posebna pažnja posvećena je i razgovoru o borbi protiv korupcije, uz nadu SE da će Crna Gora napustiti 97.mjesto liste Transparenti internešenala:

‘’Kao što znate, GRECO, organ SE koji se bavi borbom protiv korupcije, sačinio je izvještaj u kome je dao 24 preporuke. Rok je 1.jun 2008.- dakle godina da se implementira ono što je sadržano u vašoj Nacionalnoj strategiji o borbi protiv protiv korupcije’’.

Loran je naglasio da pred Crnom Gorom stoji obaveza ratifikacije brojnih Konvencija, od kojih su najvažnije one o borbi protiv korupcije, trafikinga, terorizma, kao i povelja o lokalnim samoupravama.

‘’Posebno zadovoljstvo nam je ono što smo čuli od vaših zvaničnika koliko su snažno posvećeni tome da iskoriste mogućnosti koje im pruža članstvo u SE da se na najbolji način uključe u evroatlanske integracije koje su im strateški cilj’’.

On je dodao da će monitoring misije, svakih šest mjeseci, analizirati postignuti napredak Crne Gore u ispunjavanju obaveza koje proističu iz članstva u SE.

XS
SM
MD
LG