Linkovi

Kušner: Pre ulaska Srbije u Evropsku uniju, status Kosova mora da bude rešen


Plan Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova neće automatski stupiti na snagu ako pregovori ne uspeju, ali i dalje ostaje osnova za rešavanje statusa Kosova, izjavio je danas u Beogradu šef francuske diplomatije Bernar Kušner.


"Ako nema plodonosnih razgovora onda je jasno da ostaje Ahtisarijev plan jer je to jedini dokument", rekao je Kušner, ali i dodao da "to ne znači da treba prestati sa razgovoirma".

Posle razgovora sa srpskim ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem, Kušner je na konferenciji za novinare rekao da se Francuska zalaže za pronalaženje rešenja prihvatljivog i Beogradu i Prištini i da, kako je rekao, stabilnost napokon zavlada regionom.

Uz ocenu da postoji perspektiva jednostranog priznanja Kosova, Kušner je rekao da Francuska neće to učiniti i izrazio nadu da ni druge zemlje neće ići u tom pravcu.Francuski diplomata je rekao da bi razgovori o novom tekstu rezolucije trebalo da počnu ove sedmice i da ona uzima u obzir sve ono zbog čega su Rusi pretili vetom.

On je dodao i da reakcija ruskog predsednika Vladimira Putina koji je juče razgovorao sa francuskim kolegom Nikolom Sarkozijem, nije toliko negativna na taj predlog. On smatra da smo učinili velike korake u njihovom pravcu, pojasnio je francuski ministar.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić je ponovio stav da je za Beograd neprihvatljiva nezavisnost Kosova i Ahtisarijev plan zato što nije rezultat dogovora i kompromisa. Dodao je da se Srbija zalaže da se za Kosovo pronađe kompromisno rešenje, da je spremna na razgovore, ali da ne želi da razgovara beskonačno.

A u intervju agenciji Beta, Kušner je izjavio da pitanje budućeg statusa Kosova mora biti rešeno pre ulaska Srbije u Evropsku uniju.

"Naš san je da kada Francuska bude predsedavala Evropskom unijom, udrugoj polovini 2008. godine, prihvatimo kandidaturu Srbije za člana EU. Međutim, nemamo zablude, imamo problem Kosova, koji moramo da rešimo pre toga", izjavio je Kušner.

XS
SM
MD
LG