Linkovi

Predsednik Buš: u Iraku ima i napretka i nazadovanja - potrebno je strpljenje


Predsednik Buš je izjavio na današnjoj konferenciji za štampu da u Iraku ima i napretka i nazadovanja, ali da je potrebno strpljenje kako bi se pokazali rezlutati dodatnih 30 hiljada američkih vojnika koji su rasporedjeni u toj zemlji.

Džordž Buš priznaje da je napredak u Iraku spor ali dodaje da njegova nova strategija može da donese pozitivne rezultate. On je apelovao na Kongres i američku javnosti da budu strpljivi još par meseci.

Znam da bi neki u Vašingtonu želeli da se odmah povučemo iz Iraka. Ali, to uraditi pre nego što nam naši vojni komandanti kažu da smo spremni, bilo bi opasno.“

U statusnom izveštaju o Iraku iznose se detalji o ispunjavanju 18 standarda koje su definisali američki kongres i irački parlament u domenu politike, bezbednosti i privrede. Mada predsednik Buš napomnje da su Iračani ostvarili zadovoljavajuće rezultate u osam standarda, u osam je učinak nezadovoljavajući, a o dva još nije donet sud.

Oni koji veruju da je borba u Iraku izgubljena verovatno će ukazati na nezadovoljavajući učinak u političkim standardima. Oni koji veruju da bitka može i mora biti osvojena, naglasiće pozitivne rezultate u domenu bezbednosti koji nude razlog za optimizam.“

Predsednik Buš je naglasio da izveštaj ima za cilj da pruži uvid u sadašnje stanje na terenu, pošto je u Irak pristiglo dodatnih 30 hiljada vojnika u januaru, i dodao da ne iznanadjuje to što je politički progres spor.

Konferencija za štampu je održana u vreme dok Predstavnički dom američkog Kongresa vodi debatu o zakonu kojim se poziva na povlačenje većine američkih snaga do aprila iduće godine. Demokratski lideri u Senatu objavili su planove da iduće nedelje započnu zvanične konsultacije o svojoj verziji slične mere. Senator Ričard Durbin iz države Ilinoj apelovao je na skeptične republikance da se pridruže nastojanjima za reformulaciju zakonske mere o vojnim izdacima.

”To će biti trenutak da republikanski senatori koji osporavaju ispravnost politike ove administracije pokažu da zaista žele promenu.“

Irački zvaničnici -- osetljivi na kritiku sadržanu u izveštaju, a i na debatu koja se vodi u Vašingtonu -- pozivaju američke zakonodavce da se uzdrže od ishitrenog povlačenja snaga. Medjutim, predstavnik iračke vlade rekao je za Glas Amerike da američke snage mogu da započnu ukidanje vojnih operacija iduće godine ukoliko dodatne trupe uspeju da obuzdaju nasilje.

”Mislimo da će iduće godine iračke snage bezbednosti biti ojačane i da će znatan broj američkih vojnika moći da se povuče.“

Irački predstavnik je dodao da bi preuranjeno povlačenje moglo da bude -- kako je rekao -- ”veliki poklon za teroriste“.

XS
SM
MD
LG