Linkovi

Buš:Zahvaljujući akcijama koje smo preduzeli, Al Kaida slabija nego što bi inače bila


Zvaničnici američkih obaveštajnih službi ukazuju da Al Kaida jača zahvaljujući podršci koju ima u zabačenim plemenskim oblastima zapadnog Pakistana. Predsednik Buš je na jučerašnjoj konferenciji za štampu rekao da ta teroristička grupa još uvek predstavlja pretnju ali da je slabija nego što je bila 2001. kada je izvršila napade u Njujorku i Vašingtonu.

Prema oceni Nacionalnog centra za kontraterorizam, Al Kaida se oporavila uprkos činjenici što je proteklih šest godina meta američkih napada.

U izveštaju naslovljenom ”Al Kaida bolje pozicionirana da napadne Zapad“ kaže se da je ta grupa znatno slabija u odnosu na period pre napada 11. septembra 2001. ali da je, zahvaljujući utočištu koje ima na zapadu Pakistana, jača nego proteklih par godina.

Američki zvaničici veruju da je jačanje Al Kaide rezultat prošlogodišnjeg dogovora pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa sa plemenskim vodjama da povuče vojsku iz njihovih oblasti ukoliko oni obećaju da će sprečavati talibane i pripadnike Al Kaide da se obučavaju i šalju teroriste u susedni Afganistan.

Odgovarajući na pitanje o novoj pretnji od Al Alkaide, predsednik Buš je odbacio novinske izveštaje da je ta grupa sada jača nego u periodu pre 2001.

Zahvaljujući akcijama koje smo preduzeli, Al Kaida je danas slabija nego što bi inače bila. Ali, još uvek predstavja pretnju, još uvek je opasna. Stoga je važno da uspemo u Afganistanu i Iraku i na svim drugim mestima gde ih nadjemo“.

Ocena da se Al Kaida oporavlja dolazi od direktora Nacionalne bezbednosne službe Majkla Čertofa koji je izjavio da ima jak predosećaj da će tokom narednih nekoliko meseci Amerika biti izložena povećanoj opasnosti od terorističkog napada. Medjuitm, Bela kuća tvrdi da nema verodostojnih i konkretnih obaveštajnih podataka koji bi ukazali na neposrednu pretnju. Predsednik Buš je izjavio da će, ukoliko takvih informacija bude bilo, o tome obavestiti narod.

XS
SM
MD
LG