Linkovi

Evropski parlament: Rezolucija Saveta bezbednosti UN o Kosovu što pre


Sinoć su se u Evropskom parlamentu u Strazburu sa različitih strana čuli glasovi da se što pre donese rezolucija Saveta bezbednosti o konačnom statusu Kosova . Već ranije je Evropski parlament usvojio zaključke kojima poziva da buduće rešenje bude bazirano na predlozima izasnaika Ahtisarija. Sada se, u sličnom tonu, čuju i glasovi evropskog predsedništav i Komisije.

Zvanični stav Evropske unije je da dvadesetsedmorica smatraju predlog izaslanika Atisarija za sada najboljom osnovom za traženje konačnog rešenja. Sinoć je to i potvrđeno, istupom portugalskog ministra za evropska pitanja, Manuela Lobo Antunesa:

"Tokom protekle godine smo bili sedoci jasnog progresa i čak stabilizacije zapadnog Balkana. U međuvremenu, pred nama je ključni izazov, moramo završiti posao na određivanju konačnog statusa i primeniti te rezultate. To je strateški cilj. Uskoro nam treba rezolucija koja će stvoriti osnovu za demokratsku i multi-etničku državu, zasnovanu na vladavini zakona, koja će osnažiti stabilnost i evropske perspektive regiona".

Komesar za proširenje, Oli Ren:

" Kosovo je evropska stvar. Mnogo toga zavisi od ostvarivanja održivog rešenja, baziranog na Ahtisarijevom predlogu. Od ključne je važnosti za razvoj i stabilnost regiona. I Srbija i Kosovo i njihovi susedi će se pridružiti Evropskoj uniji , jer tu leži budućniost Zapadnog Balkana".

Član EP iz Nemačke, Bernd Pošelt:

"Želim da jasno kažem da mi ne možemo prihvatiti da Zapad upadne u zamku toga što srpski ustav naglašava vlasništvo nad Kosovom. Rusi će izlaziti sa svojim primedbama ili vetom sve dok se Srbi ne slažu i to postaje opasno za mir".

Član EP iz Austrije, Hans Svoboda, naglašava kako je sada važno da se Beogradu prenese poruka o njegovom sigurnom mestu unutar Unije:

"Želimo da damo šansu Srbiji procesom stabilizacije i pridruživanja, ublažavanjem viznog režima i saradnjom sa Hagom. Želimo da Srbija shvati da ima svoje mesto u Evropskoj uniji. Želim da se oslobodi kompleksa inferiornosti".

Sasvim je sigurno da Kosovo postaje gotovo svakodnevna tema Evropljana.To će još više dobiti na važnosti kada, kako se očekuje, nova rezolucija Saveta bezbednosti konkretnije odredi evropsku ulogu u završnici buducnosti Kosova.

XS
SM
MD
LG