Linkovi

Podeljenost zbog rata u Iraku odražava rastuću zabirnutost republikanaca


Predsednik Buš nastoji da medju svojim istomišljenicima, republikancima, stekne veću podršku za rat u Iraku. Medjutim ankete javnog mnjenja uporno pokazuju da podrška ratu u američkoj javnosti i dalje opada. Zajednička anketa lista USA Today i organizacije Galup pokazuje da 62% ispitanika veruje da je invazija na Irak bila greška, dok se 71% ispitanih zalaže za povlačenje većine američkih snaga do aprila iduće godine.

Postojano opadanje javne podrške ratnim naporima u Iraku vremenski se podudara sa sve glasnijim pozivima u Republikanskoj stranci da je došlo vreme da se menja kurs u Iraku. To mišljenje sada dele i neki lojalni simpatizeri predsednika Buša, kao što je senator iz Novog Meksika, Pit Domenići.

Ne želim da se sadašnja strategija nastavi pošto iračka vlada ništa ne radi za unapredjenje interesa iračkog naroda.“

Politički strateg Republikanske stranke Ed Rolins kaže da sve veći jaz medju republikancima po pitanju Iraka odražava sve manju podršku ratu u američkoj javnosti.
Podržavam predsednika u pogledu rata, podržavam naše snage koje su još uvek tamo. Ali, sve ovo ne može da funkcioniše bez podrške javnosti, a nje u ovom trenutku ima sve manje.

Analitičari kažu da podeljenost zbog rata takodje odražava rastuću zabirnutost republikanaca da će snositi posledice na izborima iduće godine ukoliko se ne distanciraju od predsednika Buša. Urednik internet publikacije ”real clear politics.com“ koja prati predsedničke izbore, Džon Mekintajer, kaže:

" Medju nekim republikancima raste spoznaja da stvari u Iraku ne idu dobrim putem, i to medju senatorima umerenih stavova, a posebno medju onima koji su iz država koje naginju Demokratskoj stranci".

Dok jaz medju republikancima raste, a demokrate planiraju agresivniju akciju kako bi natrale predsednika da promeni kurs u Iraku i počne da vraća američke vojnike kući, predsednik Buš pokušava da podstakne svoje partijske istomišljenike da podrže njegovu politiku prema Iraku. Njegov glavni argument glasi da zakonodavci treba da pričekaju sa svojim ocenama do septembra kada će komandati američkih snaga u Iraku podneti izveštaj Kogresu i narodu o rezultatima povećanja obima američkih trupa u Iraku.

" Vojni lideri će nam tada reći kako se odvijaju vojne operacije, i ja na to čekam kao vrhovni komandant oružanih snaga".

Pa ipak samo šačica republikanaca je izgleda spremna da udruži snage sa demokratama kako bi se administraciji nametnuo rok za povlačenje trupa. Mnogi stručnjaci kažu da je prerano da se predvidi kakve će posledice po američku politiku imati prelazak republikanaca u demokratski tabor po pitanju Iraka. Profesor političkih nauka na univerzitetu Duk, Kristofer Dželpi, predvidja da će predsednik na kraju ipak morati da pristane na promenu.

"Verovatno će predsednik biti prisiljen da nerado i uz opiranje učini ustupke kako bi sprečio da ga republikanci sasvim napuste, posebno oni u senatu".

Irak je i dalje glavno pitanje u ovoj ranoj fazi kampanje za predsedničke izbore iduće godine. Demokratski kandidati se mahom zalažu za postepeno povlačenje trupa iz Iraka dok većina republikanskih kandidata izražava podršku tvrdnji predsedika Buša da je rat u Iraku u stvari front na koje se vodi sveopšta bitka protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG