Linkovi

Koštunica odbacuje novu rezoluciju Ujedinjenih nacija o statusu Kosova


Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica saopštio je u sredu da Srbija "odlučno odbacuje novi nacrt američke rezolucije u Savetu Bezbednosti UN o Kosovu" jer on predstavlja "pripremu za nezavisnost pokrajine".

"Kosovo neće biti nezavisno. Tu činjenicu ne mogu promeniti američki zvaničnici svakodnevnim izjavama da se zalažu za nezavisnost pokrajine", navodi se u saopštenju srpskog premijera koje su preneli mediji u Beogradu.

Koštunica smatra da bi "bilo veoma važno, zbog budućih odnosa Srbije i SAD, da Vašington zna da Beograd nikada neće prihvatiti da mu se otme veliki deo teritorije".

"Posebno je neprihvatljivo obrazloženje po kome je pokušaj otimanja Kosova zapravo rukovodjen iskrenim prijateljstvom prema Srbiji. Ovakvo objašnjenje predstavlja uvredu za zdrav razum. Kosovo će ostati sastavni i neotudjivi deo Srbije, jer je tako zapisano u Povelji UN i Ustavu Srbije", ocenio je Koštunica.

Srpski premijer je juče u Beogradu razgovarao sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Danijelom Fridom, koji je najvišim zvaničnicima vlasti u Srbiji preneo stav Vašingtona da bi Kosovo trebalo da bude nezavisno (opširnije).

U sedištu UN u Njujorku, zapadne zemlje još nisu stavile u opticaj novi, kompromisan nacrt rezolucije koji je u ponedeljak najavio američki ambasador Zalmaj Halilzad.

Diplomatski izvori tvrde da bi se novim nacrtom Beogradu i Prištini dalo još 120 dana da se dogovore o Kosovu, mada u novom tekstu nema odredbe koja kaže da, po isteku tog perioda automatski počinje da se primenjuje plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti za Kosovo. dobije nezavisnost.

Italijanski ambasador pri UN Marčelo Spatafora rekao je novinarima da se mora uložiti svaki napor da bi se postiglo kompromisno rešenje.

"Iskreno verujemo da tih 120 dana ne bi smeli da budu period lažnih pregovora i zato podstičemo sve zainteresovane strane da se uz našu podršku i pomoć uključe u istinske pregovore. Zato i nema unapred utvrđenog ishoda i zato bi sve strane trebalo da ulože istinski napor u pregovore", rekao je Spatafora.

XS
SM
MD
LG