Linkovi

Doživotni zatvor za četvoro optuženih za terorističke napade u Londonu 2005.


Četvorica optuženih koji su priznali krivicu za teroristički napad u. julu 2005. u Londonu, osudjeni su danas na doživotni zatvor.

Sudija Adrijan Fulford je rekao da će osudjeni morati da provedu najmanje 40 godina u zatvoru pre no što bude razmotrena mogućnost njihovog puštanja na slobodu.

Sudsko veće je danas utvrdilo da su Muktar Said Ibrahim (29), Jasin Omar (26), Ramzi Mohamed (25) i Husein Osman (28) krivi za udruživanje u cilju aktiviranja eksploziva postavljenog u tri voza londonske podzemne železnice i jedan autobus.

Drugu dvojicu optuženih Manfa Kvaku Asieda (34) i Adela Jahju (24) očekuje ponovljeno sudjenje pošto sudsko veće nije postiglo dogovor o visini kazne.

Tužioci su rekli da su ti neuspeli napadi bili odraz bombaških napada od 7. jula 2005. godine iako je njihovo planiranje počelo mnogo ranije.

Sudija Fulford je rekao da je pri donošenju odluke o visini kazni uzeo u obzir mogućnost da su te dve grupe bombaša povezane u šta veruje i policija, ali nije mogla da to i dokaže.

XS
SM
MD
LG