Linkovi

Povećava se broj senatora iz republikanske stranke koji traže promenu državne politike u Iraku


Senatorka iz Mejna, Olimpija Snou /Olympia Snowe/ posljednja je u nizu republikanskih senatora koji pozivaju na promenu Bušove strategije u Iraku.

Senatorka Snou je kopredlagač zakona kojim se traži da smanjivanje broja američkih vojnika u Iraku počne za 120 dana, a povlačenje do aprila naredne godine. Kopredlagač zakona je i republikanski senator Gordon Smit /Smith/.

Obrazlažući svoj poziv na promenu američke strategije, Olimpija Snou je kazala da iračka vlada nije ispunila svoje obaveze i da nije ostvarila vidljiv napredak.

Rasprava o situaciji u Iraku u američkom Senatu još traje.

Bela kuća je najavila da će svoj statusni izveštaj o stanju u Iraku podneti Kongresu sutra ili u petak, ali da se taj izveštaj manje fokusira na zacrtane obaveze iračke vlade, a da se detaljnije bavi ocenama napretka u ostvarivanjuu tih obaveza.

Predstavnički dom Kongresa takođe bi ove sedmice trebalo da se izjasni o predlogu za promenu kursa u Iraku.

Predsednik Buš je, međutim, u utorak poručio Kongresu da sačeka septembar da bi se videlo da li je strategija slanja pojačanja u Irak dala željeni rezultat. Upozorio je da bi neuspeh u Iraku mogao da ima ozbiljne posledice po američku budućnost.

Pored Olimpije Snou, promenu strategije u Iraku tražili su još i senatori Ričard Lugar, Džordž Voinovič /George Voinovich/ i Pit Domenići /Pete Domenici/.

Očekuju se "spektakularni napadi" Al Kaide u Iraku

Američka vojska je saopštila da očekuje da će pripadnici Al Kaide u Iraku da krenu sa “spektakularnim napadima”, posle američke ofanzive koja je poremetila delatnost te mreže. Portparol američke vojske u Bagdadu, brigadni general Kevin Bergner, danas je saopštio da je tokom maja i juna ubijeno 26 pripadnika vođstva Al Kaide, dodavši da ta organizacija predstavlja najveću opasnost za bezbednost u Iraku.

Američka vojska je takođe saopštila da je 11 osoba poginulo u jednoj kući tako što su ih napadači zaključali i potom podigli kuću u vazduh. Portparol američke vojske, major Džef Pul, izjavio je da je moguće da je napad u Garmi, zapadno od Bagdada, osveta vlasniku kuće - zbog saradnje sa lokalnim snagama bezbednosti.

Iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su pripadnici bezbednosnih snaga zaplenili 200 samoubilačkih pojaseva sa eksplozivom, koji su pronađeni u kamionu koji je stigao iz Sirije.

XS
SM
MD
LG